У Вінниці пройде виставка раритетної зброї і військового спорядження

Обласний краєзнавчий музей і Національний музей історії України покажуть спільну виставку раритетної зброї та військового спорядження. На ній представлять перші кам’яні сокири, бронзові ножі, кінську збрую, іранські та турецькі шаблі, вогнепальну зброю та багато іншого.

Організатори повідомили, що відкриття виставки відбудеться у четвер, 15 липня. І на ній лише із фондових зібрань Національного музею історії України покажуть 288 предметів. Зокрема особливу увагу привертають захисні обладунки гусара Речі Посполитої та італійського кірасира XVII ст.

Повідомляється, що в археологічній частині експозиції буде представлено предмети озброєння від кам’яної доби до середньовіччя. З-поміж найдавніших експонатів – гостроконечники та вістря доби середнього палеоліту (100 – 40–30 тис. років тому) і перші кам’яні сокири, що з’являються в неоліті (VІІ–V тис. до н. е.). Також експонується чимало видів зброї, які виникли ще за кам’яної доби (зокрема, списи, ножі, сокири та луки зі стрілами).

На виставці можна побачити й енеолітичні кам’яні сокири та булави, а також зброю доби бронзи: ножі, сокири, вістря списів та сокири-кельти (V–ІІ тис. до н. е.). А доповнять експозицію унікальні предмети з колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею — знахідки з курганного могильника ХV–Х ст. до н. е. із с. Гордіївка, що на Вінниччині – бронзові ножі та загадкові шпильки-стилети.

– Скіфське озброєння репрезентують короткі залізні мечі-акінаки, вістря стріл та списів, деталі обладунків, кінська збруя та похідне спорядження VІІ-ІV ст. до н. е. Військову культуру сарматів ілюструють матеріали з всесвітньо відомого комплексу поховання сарматського вождя І ст. н. е., яке було виявлене біля с. Пороги, колишнього Ямпільського району Вінницької області, – йдеться у повідомленні.


Переглядів: 2459
Поширень: 1

Останні новини