Які технології здатні вивести агропромисловий комплекс на новий рівень

В останні роки ми можемо спостерігати суттєві зміни в галузі рільництва. Сільське господарство, яке раніше вважалося досить консервативним напрямком бізнесу, перероджується в сучасний цифровий напрямок просто на очах. Технології точного сільського господарства стають не просто концептуальними ідеями, а реальними рішеннями, які з успіхом застосовуються на полях уже сьогодні. Розумні пристрої, супутникова навігація та біологічні розробки допомагають підвищити врожайність, зменшити вартість продукції, мінімізувати людський чинник і раціоналізувати використання всіх доступних ресурсів. А на які саме рішення фахівці покладають найсміливіші надії — розглянемо нижче.

Датчики

Без всіляких датчиків точне сільське господарство неможливе. Завдяки їм агроном або фермер у будь-який момент може отримати необхідну інформацію про стан полів або ферм та їхніх мешканців. Подібні рішення ви знайдете на сайті Trimble Україна. Найпопулярніші датчики:

вологості повітря і ґрунту; руху й температури; стану обладнання й техніки; вмісту хімічних речовин у ґрунті.

Без інформації з датчиків неможлива автоматизація процесів та витрат і прийняття оптимальних рішень.

Робототехніка

Автоматичні машини для догляду за тваринами та рослинами не новина для сільського господарства. Але останні розробки уможливили доведення їхніх функцій до ідеалу. І можливо вже зовсім скоро фермерські роботи будуть садити, вирощувати та збирати врожай практично без втручання людини.

Нові штами мікроорганізмів

Фермери прекрасно знають про вплив мікроорганізмів на продуктивність культур, їхню здатність чинити опір негативним чинникам. Лабораторно вже вдалося створити модифіковані бактерії, які перетворюють азот з атмосфери в добриво для рослин. І це не єдина корисна функція, яку можуть надавати штучно виведені мікроорганізми.

РНК-інтерференція

Завдяки цій технології можна програмувати поведінку генів рослини на заданий період. Наприклад, підвищений захист від посухи або шкідників на період зростання чи дозрівання врожаю. Водночас такі продукти не будуть вважатися генномодифікованими, позаяк у процесі залучені тільки власні гени рослини.

Фахівці бачать потенціал також у застосуванні для сільського господарства супутникових технологій, блокчейн, міських гідропонних ферм та вирощування синтетичних харчових продуктів.


Переглядів: 1441
Поширень: 0

Останні новини