«Медогляд перед школою: де пройти, як підготуватись, на що звернути увагу» - розповідає сімейний лікар у Вінниці

Перевірити стан здоров’я дитини перед школою – це далеко не формальна процедура. Згідно наказу Міністерства охорони здоров’я цей медичний огляд є обов’язковим. Адже він дозволяє комплексно обстежити дитячий організм та вчасно виявити можливі патології органів зору, дихання, опорно-рухового апарату та ін.

Щоб отримати необхідну довідку форми №86-1/0 - «Довідкаучня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичногоогляду», батькам варто звернутись до сімейного лікаря чи педіатра, які по завершенню обстеження видадуть її. 

«Ця медична довідка містить висновки лікаря про загальний стан здоров’я дитини та діагноз. У ній також зазначається група фізичного навантаження – звільняється школяр від фізкультури чи ні, а також батькам будуть надані усні детальні рекомендації по догляду за дитиною» - каже завідувач амбулаторно-діагностичного відділення, сімейний лікар ЛДЦ «Меділюкс» Сергій Яцюк.

Окрім довідки №86-1/0 у школі вимагатимуть ще довідкуформи № 063/0 – так звана «карта профілактичних щеплень». Її ви теж зможете отримати у сімейного лікаря.

«Дітям у віці 6 років необхідно вакцинуватись від кору, краснухи та паротиту – друга доза, від дифтерії та правця – п’ята доза та від поліомієліту – теж п’ята доза. Це важливо зробити якраз перед школою, а не вже під час навчального року. Не варто зайвий раз ризикувати здоров’ям дітей. На жаль, деякі батьки пишуть відмову від щеплень. Однак, згідно  закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» невакциновані діти не будуть допущеними до навчальних закладів. Хочу звернути увагу, що всі вакцини, закуплені державою, є у наявності в «Меділюкс», дуже рекомендую не затягувати зі щепленнями. Якщо ж дитина булавакцинована вчасно, то з 7 до 14 років їй не проводитимутьвакцинацію чи ревакцинацію» - наголошує сімейний лікар Сергій Яцюк.

Сам профілактичний огляд, якщо не виявлено патології й не потрібні направлення до вузьких спеціалістів, можна пройти швидше, аніж за один день. Тому якщо батьки приведуть дитину до лікаря з самого ранку, то вже в післяобідню пору, можна буде прийти за довідками.

Важливо зауважити, що школярам віком 6 років, 11 років, 14-15 і 16-17 років буде проводитись розширений медогляд, які включають здачу аналізів.

«Дитині натщесерце буде проведений забір крові для загального аналізу, який дозволить перевірити рівень гемоглобіну в крові й виключити анемію. За показами, якщо є скарги чи перенесені важкі хвороби, школяру може бути призначений загальний аналіз сечі та калу. Діагностичний центр «Меділабс», який ці аналізи безкоштовно проводить для пацієнтів сімейних лікарів ЛДЦ «Меділюкс», видасть готові результати протягом декількох годин. Водночас, сімейний лікар огляне дитину: послухає сердечко та дихання, подивиться горло, перевірить зір, зважить та виміряє зріст, проведе пробу Руф’є – вимірює частотусерцевих скорочень під час фізичного навантаження та у спокої. Якщо дитина йде до першого класу, то сімейний лікар направить її також на огляд до дитячого хірурга, дитячого ортопеда-травматолога, дитячого офтальмолога та стоматолога» - каже лікар.

Проба Руф’є дозволяє сімейному лікарю перевірити працездатність серця дитини й визначити готовність школяра до фізичного навантаження. Якщо дитина здорова, то на основі перевірки по Руф’є та загального аналізу крові, лікар зможе видати медичну довідку, яка потрібна для відвідування басейну та спортивних секцій.

«Зараз ще немає ажіотажу з профоглядами, але вже за пару тижнів він з’явиться. Тому, шановні батьки-вінничани, аби не стояти в чергах та швидко пройти профілактичний медогляд вашої дитини, робіть це зараз. У сімейних лікарів лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» є ще вільні декларації. Звертайтесь, будемо раді попіклуватись про ваше здоров’я в гарних та комфортних умовах» - резюмує сімейний лікар Сергій Яцюк.

Додамо, що медичний огляд учнів є безкоштовний, за наявності підписаної декларації з сімейним лікарем. 

Щоб заключити декларації з сімейними лікарями ЛДЦ «Меділюкс» - Сергієм Олександровичем Яцюком, Наталією Сергіївної Кислухою та Анною Сергіївною Новохатченко, звертайтесь за безкоштовним телефоном: 0 800 33 01 30.



Переглядів: 9197
Поширень: 52

Останні новини