На Вінниччині відбувся Міжнародний мистецький фестиваль «Дністровські передзвони»

15 вересня, у с. Оксанівці Ямпільського району відбувся Міжнародний мистецький фестиваль «Дністровські передзвони», у якому взяли участь творчі колективи і митці не лише з України, а й з Республіки Молдова.

Захід проведено в рамках реалізації проекту «Сільський туризм – вірний крок на шляху покращення транскордонного співробітництва між Сороцьким районом (Республіка Молдова) та Ямпільським районом (Україна, Вінницька область)». Проведення Фестивалю стало можливим за ініціативи Інституту розвитку і соціальних ініціатив (ІДІС) «Вііторул» м. Кишинева у партнерстві з Сороцькою районною радою і Ямпільською РДА.  Проект співфінансується Європейським Союзом через Програму територіальної кооперації Респубілка Молдова – Україна в рамках Східного Партнерства (ЕаРТС).

На сьогодні у с.Оксанівці мешкають лише 50 жителів, проте зелений туризм є особливо перспективним напрямом для розвитку селища, яке під час фестивалю відвідали гості з Вінниччини та з Молдови.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з творчістю фольклорних гуртів, оглянути виставки майстрів декоративно-прикладного мистецтва, а також придбати фрукти і мед.  Крім цього, кожна садиба була прикрашена вишитими рушниками та хустинами, старовинними глечиками і макітрами, квітами.

Під час відкриття фестивалю, з вітальним словом та з найкращими побажаннями до присутніх звернулися: директор Департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський,  начальник управління культури та мистецтв ОДА Станіслав Городинський, голова Ямпільської РДА Михайло Вдовцов,  перший заступник голови Ямпільської РДА та координатор зазначеного проекту Людмила Майорова, голова Гальжбіївської територіальної громади Андрій Лаврук, а також секретар Сороцької районної ради, координатор проекту в Сороцькому районі Стелла Габріян.

Звертаючись до учасників заходу, Микола Копачевський підкреслив необхідність подальшого відродження малих сіл, які, в першу чергу, є носіями культури і традицій українського народу.  Також посадовець акцентував увагу на важливому значенні ініціативи громад на місцях. 

У свою чергу, Стела Габріян зауважила про спільне історичне минуле, підкресливши важливе значення партнерства для обох сторін.

Особливо урочистим моментом свята стало привітання найстарших жителів с.Оксанівки – 95-річного Миколи Дяка та 92-річної Ольги Харевської.

Під час фестивалю присутні ознайомилися з концертною програмою за участю народного аматорського хорового колективу і ансамблю «Дивосвіт» Ямпільського РБК, фольклорного колективу з Сороцького району «Бачіцелі», аматорського гурту «Джерела» Гальжбіївського СБК, фольклорного колективу «Берегиня» С.Безводного,  а також за участю аматорських ансамблів «Горлиця» Великокісницького СБК, «Калинонька» Петрашівського СБК, «Дзигівчанка» Дзигівського СБК, вокального ансамблю Цекинівського СБК. Крім цього, для учасників заходу було підготовлено хореографічні номери.



Переглядів: 3566
Поширень: 0

Останні новини