Вакцинація перед школою і не тільки: які щеплення має отримати дитина до 16 років і де можна вакцинуватись? – розповідає сімейний лікар у Вінниці

Туберкульоз, поліомієліт, дифтерія, кашлюк, правець, кір, гепатит В, гемофільна інфекція, краснуха, епідемічний паротит – це тих 10 інфекційних захворювань, проти яких треба вакцинувати дитину до 16 років, згідно календаря щеплень МОЗ.

З 2022-го року до цього переліку добавиться ще обов’язкове щеплення проти пневмокока.

Чому вакцинація – обов’язковий метод захисту? Чи можна дитині робити декілька щеплень одразу? Від яких хвороб варто вакцинуватись дорослим людям? Де найкраще всього вакцинуватись? 

Відповіді на ці запитання нам допоможе знайти сімейнийлікар лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Анна Новохатченко.

Сформувати природній захист організму від інфекцій та вірусів може допомогти лише вакцина. Альтернативи її немає. Однак чимало батьків у Вінниці не довіряють вакцинації, залишаючи дитину, по суті, без природнього захисту – імунітету до захворювань.

«На щастя випадків, коли батьки категорично відмовляються вакцинувати своїх дітей з кожним роком все менше. Варто усвідомлювати, що без імунізації, інфекційні хвороби можуть призвести до серйозних наслідків, в тому числі інвалідність та навіть летальні випадки. Наприклад, кір може спровокувати енцефаліт та сліпоту, а поліомієліт – спричинити параліч. Тому користь від вакцин значно перевищує можливі ризики. Дехто вважає, що отриманий імунітет внаслідок перенесення хвороби кращий та ефективніший. Але не варто забувати, що він може обійтись вам ціною вроджених дефектів (наслідок краснухи), раку печінки (наслідок вірусу гепатиту В) і навіть смерті (наслідок кору)» - наголошує сімейний лікар Анна Новохатченко

Якщо з певних причин дитина пропустила ту чи іншу вакцинацію у потрібний час, найкраще провести її під час літніх канікул, щоб до школи вже йти із захищеним організмом.

«Коли щеплення за календарем пропускаються, збільшується ризик спалаху інфекційних хвороб. Більшість з них, завдяки масовій імунізації вдалось приборкати, однак кір все ще фіксується в нашій країні і в холодну пору року він починає циркулювати. Тому я наполегливо рекомендую батькам, чиї діти ще не щеплені, привести їх на вакцинацію. Аби в школу вони йшли захищеними. Тим більше, що навчальні заклади (дитячий садочок та школа)разом із формою №86/1 – вимагають карту щеплень».

Карту щеплень, як і медичну довідку форми №86/1 (дитячий садочок та школа – ред.) ви можете отримати у свого педіатра чи сімейного лікаря після обов’язкового профілактичного огляду вашої дитини. Якщо якесь щеплення ви опустили, у вас буде змога отримати його під час медогляду.

«Немає небезпеки в тому, що дитина отримає кілька щеплень одразу. Наслідків для імунної системи дитини не буде, не варто хвилюватись. Тим більше, що щодня діти піддаються впливу численних мікроорганізмів. І внаслідок, наприклад, застуди чи ангіни, дитина отримає більший вплив антигенів на свій організм, аніж при введенні декількох вакцин одночасно. Тому цікавтесь у свого сімейного лікаря про наявність потрібних вам вакцин й щеплюйтесь» - радить сімейний лікар ЛДЦ "Меділюкс".

Окрім обов’язкових щеплень, затверджених Міністерством охорони здоров’я України, лікарі рекомендують щеплюватись щороку від грипу, а кожні десять років – від дифтерії та правця. Імунітет проти деяких захворювань не зберігається на все життя, тому потрібна буде ревакцинація.

«Є ще додаткові щеплення, які не входять до основного переліку національного календаря, але ми рекомендує їх робити, аби не захворіти на такі серйозні захворювання, як пневмококова інфекція, ротавірусна інфекція, вірус папіломи людини, яка у 70% випадків стає причиною раку шийки матки, вітряної віспи, гепатиту А, менінгококової інфекції» - каже Анна Новохатченко.

За словами сімейного лікаря лікувально-діаностичногоцентру «Меділюкс» Анни Новохатченко, усі імунобіологічні препарати, що входять у календар щеплень, закуповує Держава. Всі ці вакцини мають бути наявні в державних медичних закладах, а також у ФОП та приватних клініках, які підписали договір з НСЗУ.

«Просто уточніть у свого сімейного лікаря про наявність тієї чи іншої вакцини. Наприклад, наразі ЛДЦ «Меділюкс» чекає на вакцину від гемофільної інфекції та на оральну поліомієлітну вакцину (крапельки). Остання, до речі, потрібна для дітей у 6-річному віці. Це передостання доза ревакцинації від поліомієліту (ще одна проводиться у 14 років).  Також «першачкам» перед школою треба зробити щеплення від кору, краснухи та паротиту, а також від дифтерії та правцю, тобто ще дві вакцини». 

Усі вінничани, які мають підписану декларацію з сімейними лікарями лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» можуть отримати щеплення, а заразом, пройти медичні профілактичні обстеження зі своїми дітьми перед навчанням, отримати медичну довідку форми №86/1 та карту щеплень – абсолютно безкоштовно!

Наразі, в ЛДЦ «Меділюкс» можна заключити декларацію з трьома сімейними лікарями - Анною Сергіївною Новохатченко, Сергієм Олександровичем Яцюком та Наталією Сергіївною Кислухою.

За детальною інформацією звертайтесь за безкоштовним телефоном: 0 800 33 01 30.



Переглядів: 7093
Поширень: 15

Останні новини