Майстер-клас, музичні виступи та виставка: як на Вінниччині пройшов фестиваль "Картопля по-уланівськи"

Учора у селі Уланів Вінницької області відбувся перший фестиваль "Картопля по-уланівськи".

Ініціатором проведення події виступив тимчасово виконуючий обов'язки голови Уланівської територіальної громади Олександр Васильович Гоцуляк.

За словами пана Гоцуляка, ідею провести захід він виношував близько року, з часів свого першого візиту до громади, а як тільки з'явилась відповідна можливість - одразу вирішив її реалізувати.

Пан Гоцуляк зазначив, що було непросто, проте все вдалось, адже зібралось немало людей та всі вони задоволені. Крім того, він розповів, що у майбутньому планує виводити фестиваль не лише на рівень області чи країни, а й робити його відомим на міжнародній арені, оскільки це дасть великий поштовх гуртуванню та розвитку громади.

Картопля по-уланівськи це страва, авторство якої належить Глафірі Василівні Дорош. Жінка все життя працювала кухарем у місцевій їдальні. У міні-музеї, який діяв на території фестивалю, розповідали, що вперше страву було приготовано випадково, коли потрібно було нагодувати поважних гостей, а крім картоплі нічого не було. Обсмажена в олії картопля, яку було приправлено часником, сіллю та зеленню, так вразила гостей, що один з журналістів написав про неї у московських "Известиях", що стало відправною точкою популярності рецепту.

Крім музею на території фестивалю діяли різноманітні активності для дітей да дорослих, серед яких спортивні змагання, музична сцена, батути, фуд-корти тощо. Окремо варто відзначити діяльність 11 світлиць від усіх сіл громади, там місцеві презентували костюми та предмети вжитку характерні для їх регіону.

У музичній частині фестивалю гостей розважали виступи народних колективів, які виконували українські народні та авторські пісні, а близько п'ятої години всі колективи разом виконали пісню "Картопля по-уланівськи". По завершеню виступів народних колективів естафету прийняли професійні музичні гурти.

Також зі сцени привітав Уланів та всіх присутніх міський голова Вінниці Сергій Моргунов:

“Рецепт картоплі по-уланівськи повинен бути в національному переліку нематеріальної спадщини України. І дуже символічно, що сьогоднішній фестиваль відбувається напередодні 30-річчя Дня Незалежності. Дня гідності, свободи, демократії українського народу. Дня національної єдності та ідентичності. Я переконаний і дуже хочу, щоб у наступні роки цей фестиваль набував найбільших масштабів. Щоб сюди приїжджали люди з усіх куточків Вінницької області, з усіх куточків України і з різних континентів. Я бажаю територіальній громаді Уланова, щоб ви динамічно розвивались, щоб ви комфортно почували себе тут, але це все перш за все залежить від вас. Здоров’я вам, благополуччя радості та гарного завжди настрою, з днем незалежності, з вашим святом, Слава Уланову і слава Україні,

Ближче до вечора Ігор Місевич, зірка програми "Майстер-шеф", провів майстер-клас з приготування славнозвісної картоплі.

"Картоплю середнього розміру необхідно різати на чотири частини, а велику на шість, проте найсмачнішою буде маленька, кормова, яку можна обсмажити цілою. А часник, сіль та зелень потрібно додавати вже після процесу обсмажування,"

- поділився чоловік секретами приготування.

Крім того, пан Місевич дуже схвально відгукувався як про сам фестиваль, так і про Вінниччину загалом. За його словами, тут живуть неймовірні люди, які постійно хочуть робити громаду та країну кращими.

Після майстер-класу та частування, яке йшло слідом, більшість гостей знову перемістилась до музичної сцени. Відвідувачі багато спілкувались між собою, ділились різноманітними рецептами, дехто навіть виконував народні пісні окремо від сцени.


Переглядів: 1952
Поширень: 0

Останні новини