Вінницька область на 100% забезпечена сертифікованими та якісними вакцинами від інфекційних хвороб

18 вересня, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбувсяпрес-брифінг стосовно ситуації у Вінницькій області щодо рівня захворюваності дитячого населення на кір, зокрема, у Шаргородському районі.

У зустрічі з представниками засобів масової інформації взяли участь начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я ОДА Ольга Задорожна та начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Бондаренко.

Під час прес-брифінгу Ольга Задорожна ознайомила присутніх з поточною ситуацією захворюваності населення на інфекційні хвороби, а також розповіла про стан забезпечення вакцинами в області та проведення відповідних заходів з імунопрофілактики. «Наразі Вінницька область на 100% забезпечена сертифікованими та якісними вакцинами, які відповідають календарю щеплень дітей. З боку медичних працівників відмов щодо проведення щеплень немає. Ускладнень від вакцинації в області не зареєстровано», - зауважила Ольга Задорожна.

За словами посадовиці, на Вінниччині забезпечено належну кількість доз вакцин для проведення щеплень не лише дитячому населенню області, а й дорослим. На сьогодні в наявності понад 25 тис. доз вакцини від кору, паротиту і краснухи, 41 тис. доз вакцини для профілактики гемофільної інфекції, 125 тис. – від кашлюка, дифтерії і правця, 72 тис. – від гепатиту В, а також 172 тис. доз дифтерійного анатоксину. Забезпеченість вакцинами становить від 100 до 130% від річної потреби.

Під час прес-брифінгу Ольга Задорожна акцентувала увагу на тому, що саме батьки, в першу чергу, несуть повну відповідальність за збереження життя і здоров'я дітей, адже щеплення є обов’язковими для дитячого населення України.  «З початку 2018 року у Вінницькій області зареєстровано 1218 випадків захворювань на кір, з них – 770 дітей. Було госпіталізовано 790 осіб, до переліку яких також увійшли 490 дітей. Жодного летального випадку на Вінниччині не зареєстровано. Загалом, профілактичні щеплення проводяться за графіком», - зауважила Ольга Задорожна.

У свою чергу, Тетяна Бондаренко ознайомила присутніх з особливостями перебігу та ускладнень інфекційного захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги Департаменту охорони здоров’я ОДА також поінформувала про ситуацію зі спалахами кору в загальноосвітніх школах Шаргородського району, що були зареєстрованіу вересні поточного року. Під час першого спалаху на кір захворіли 13 дітей, а під час другого – 15. За словами Тетяни Бондаренко, інфекцію було виявлено саме у тих дітей, які не отримали щеплення взагалі або не пройшли ревакцинацію. Загалом, летальних випадків та випадків із важкими ускладненнями не було, оскільки кір у дітей вдалося вчасно діагностувати. «Троє дітей з п’ятнадцяти отримали щеплення частково, інші – не отримали щеплення за відмовою батьків. На сьогодні проводяться заходи для зупинення спалаху кору, а саме – вакцинація тих дітей, які ще не хворіли та не були щепленими», - зауважила Тетяна Бондаренко.

Під час прес-брифінгу присутнім також розповіли про ускладнення та наслідки, пов’язані з інфекційним захворюванням, основними з яких є запалення легень (пневмонії) та запалення мозку (вірусний енцефаліт). На сьогодні специфічного противірусного лікування від кору немає, саме тому проведення вакцинації є необхідним задля усунення подібних ризиків.

Найчастіше спалахи інфекційних хвороб трапляються у дитячих колективах. Відповідно до Ст.15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», «дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених  строків у зв'язку з медичними протипоказаннями, при благополучній  епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних  лікарів  вони  можуть  бути  прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його…»

На завершення зустрічі, Ольга Задорожна  акцентувала увагу на персональній відповідальності батьків за життя та стан здоров'я дітей. У свою чергу, Тетяна Бондаренко зауважила про наявність усіх можливостей для вакцинації як дитячого, так і дорослого населення області з метою попередження захворюваності на інфекційні хвороби.



Переглядів: 3951
Поширень: 3

Останні новини