Кардіолог: «Лікування аритмії у Вінниці потребує кожен четвертий пацієнт. Нерідко наслідки аритмії можуть бути фатальними»

Часто вінничани не вбачають небезпеки у пришвидшеному чи уповільненому серцебиттю. Та наслідки ігнорування такої симптоматики можуть зробити людину інвалідом. Інсульт, ішемія головного мозку, утворення тромбу через застій крові, ішемічна хвороба серця… Все це далеко не всі перераховані наслідки аритмії серця.

То ж яка аритмія є небезпечною? Які симптоми цієї патології мають привести людину на прийом до кардіолога? Як діагностувати це захворювання та, зрештою, вилікувати?

Відповіді на ці та інші запитання нам надав лікар-кардіолог лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Кашуба Віталій.

Що це за захворювання таке аритмія? Чи часто вінничани звертаються до кардіолога з такою недугою?

Це дуже поширене захворювання. Вдень обов’язково звертається два-три вінничан з аритмією. Якщо порахувати по загальним зверненням, то це чи не кожен четвертий пацієнт.

В першу чергу, аритмія – це захворювання серцево-судинної системи, яке проявляється неправильним ритмом серця. І це дійсно небезпечне захворювання, адже можуть розвинутись порушення ритму, які можуть загрожувати життю. Його важко виявити, бо мало хто рахує кількість ударів серця за хвилину. Та й кардіограму найчастіше роблять вже у випадку, коли заболіло.

Часто люди вважають, що у пришвидшеному чи навпаки у сповільненому серцебиттю немає нічого страшного. І чи так це насправді?

Ні, насправді людина просто не може оцінити весь ризик того, що в нього, наприклад, дуже повільно б’ється серце. Цьому факту просто не надається увага. Але при низькому серцебиттю людина може втрачати свідомість. Виникають короткочасна гіпоксія та ішемія головного мозку. А надто пришвидшене серцебиття може призвести до гострої лівошлункової серцевої недостатності та порушень артеріального тиску. Звідси також може виникнути так званий аритмогенний шок – коли тиск падає до нульових показників.

В результаті аритмічного серцебиття порушується згортання крові, виникає її застій в передсердях. Це призводить до утворення тромбу з усіма наслідками.

Аритмія може виникнути на фоні артеріальної гіпертонії, ішемічної хвороби серця, патології мітрального клапана, порушення функцій щитоподібної залози і багато іншого.

А норма серцебиття залежить від віку пацієнта. Та в середньому для дорослих, в тому числі для підлітків, треба тримати пульс в 60-80 ударів за хвилину. Головне, щоб цей пульс був ритмічним: пульсові хвилі мають виникати з однаковою регулярністю.

Яка симптоматика повинна привести людину з аритмією на прийом до кардіолога?

Це питання потребує дуже об’ємної відповіді, адже видів аритмій є чимало, і кожен проявляється по-іншому.

Зокрема існує синусова аритмія, вона найчастіше з’являється у дітей підліткового віку. Особливого лікування вона не потребує, проте періодично перевіряти роботу серця все ж треба.

Екстрасистолічна аритмія може проявитись легким болем у грудній клітці, відчуттям пропущеного серцебиття. У цьому випадку треба змінювати спосіб життя та харчування. Така аритмія виникає при стресі, надмірному фізичному навантаженню або від зловживання кавою.

При дихальній аритмії з’являється пришвидшення ритму пульсу під час вдиху повітря, та його уповільнення - при видиху. Така аритмія зазвичай виникає у людей, які мають проблеми із вегетативною нервовою системою.

Однією з найнебезпечнішою для здоров’я та життя є миготлива аритмія. При цьому захворювання в людини відбувається швидке та нерегулярне скорочення передсердь. Її симптоматика може проявлятись тимчасово, або ж перейти в постійну форму. Люди до цього стану звикають й не реагують на нього. І це дуже небезпечно, адже миготлива аритмія часто є причиною інсульту.

При брадикардії серце битиметься дуже уповільнено – навіть менше 50-ти ударів за хвилину. Ця патологія часто є супутньою при захворюваннях щитоподібної залози та органічних уражень серцевого м’яза.. Людина відчуває загальну слабкість, часте запаморочення.

Видів аритмії є чимало, чи однаково вони діагностуються?

Діагностуються вони всі одним способом – це ЕКГ та ЕКГ-холтер. А розрізняються вже вони по результату електрокардіограми, по характеристиці пульсу, при аускультації серця. По скаргах важко визначити, що то за аритмія,  адже кожен пацієнт відчуває її по-своєму.

Часто застосовуються лабораторні методи дослідження – біохімічний аналіз крові.

Рідше, але додатково можуть призначатись УЗД серця, МРТ або рентгенографія.

Як лікується аритмія? Та чи можна вилікувати це захворювання раз і назавжди?

Все залежить від виду аритмії. Є аритмія, якої можна позбавитись лише при оперативному втручанні – радіочастотна абляція. Зазвичай, після такої операції про цю недугу можна забути назавжди.

Є аритмії, які потребують застосування штучного водія ритму – кардіостимулятора.

Інші види аритмії потребують пожиттєвого консервативного лікування: їм приписують антиритміки – група медичних препаратів. Вони, на жаль, мають чимало побічних дій, тому тут треба бути обережним.

Багато чого залежить від природи аритмії. Якщо вона, наприклад, токсична, то тут просто прибираються причини. Якщо вона виникла через інфекційне запалення (міокардит, ендокардит), то потребуватиме постійного контролю.

Треба зрозуміти, що безконтрольне вживання медичних препаратів, які впливають на ритм, інколи загрожує пацієнту більше, аніж сама аритмія.

Тому вкрай важливо вчасно звернутись до професійного кардіолога, аби той обрав правильну та індивідуальну тактику лікування.

Пульсоксиметр - найпопулярніший прилад часу пандемії - може допомогти запідозрити аритмію в домашніх умовах?

В принципі, так. Це доступний метод скринінгу. Якщо форма пульсової хвилі нерегулярна, не виключено, що це аритмія. Також допомагає визначити наявність аритмії звичайний автоматичний тонометр, який наявний в кожному будинку. При підтвердженні аритмії потрібно негайно звернутися до лікаря і продовжити поглиблене обстеження.

Записатися до лікаря-кардіолога лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Кашуби Віталія Миколайовича можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).


Переглядів: 8876
Поширень: 68

Останні новини