Лікар-кардіолог розповідає про «грудну жабу» та інші небезпечні симптоми ішемічної хвороби серця

Ішемічна хвороба серця (ІХС), на жаль, часто призводить до передчасної смерті людей.

Лікар-кардіолог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Людмила Волохатюк розповідає як запідозрити ІХС на ранній стадії та що необхідно робити пацієнту, або не допустити розвиток ускладнень хвороби.

Звідки береться захворювання?

Накопичення холестерину в стінці судин, що призводить до їх звуження та утворення атеросклеротичних бляшок, - атеросклероз - і є головною причиною появи ішемічної хвороби серця.

«Спусковими механізмами» для розвитку ІХС є підвищений рівень холестерину в крові, високий артеріальний тиск, тютюнопаління, нездорове харчування, недостатня фізична активність, надлишкова маса тіла, психоемоційні перевантаження.

Страждають від ішемічної хвороби серця і стрункі люди, адже від проблем з обміном холестерину не застрахований ніхто, а отже, і від ІХС – теж.

Якщо в найближчих родичів – батьків, дідусів/бабусь діагностовано атеросклероз, є велика вірогідність отримати його у «спадок».

Вік теж є впливовим фактором на розвиток цього серцевого захворювання. Найчастіше хворіють на ІХС люди у віці 50+.

Як проявляється захворювання?

Серцевий м’яз недоотримує в достатній мірі кровопостачання, адже через атеросклероз кровотік порушений. В результаті людина відчуває загрудинний біль – стенокардію. Біль може «віддавати» в ліву руку, спину, шию чи щелепу.

В народі такий загрудинний біль називають «грудною жабою». Адже на початку захворювання проявляється він стисненням в ділянці серця, задишкою.

Триває стенокардія, зазвичай, кілька хвилин й проявляється на фоні фізичного перенавантаження чи стресу.

Але напади «грудної жаби» з часом повторюватимуться, вони частішатимуть. І це говорить про прогресування захворювання.

Важливо наголосити, що за статистикою, 80% пацієнтів з ішемічною хворобою серця не спостерігають жодних скарг, адже мають стадію безбольової ішемії. Саме тому часто жертвами ІХС є люди, які ніколи не звертались до кардіолога та не скаржились на болі чи дискомфорт у серці.

Як діагностувати ішемічну хворобу серця?

Як уже зрозуміло, найчастіше розпізнати самостійно ішемічну хворобу серця дуже складно. Тому регулярні профілактичні огляди в лікаря-кардіолога можуть буквально врятувати життя пацієнту.

Кардіолог проведе ряд інструментальних та лабораторних досліджень, на основі результатів яких і буде обрана правильна тактика лікування.

Обсяг обстежень залежатиме від клінічного випадку й підбиратиметься персонального для кожного.

Так, пацієнту можуть визначити ліпідний фактор, провести загальний аналіз крові, коагулограму, ЕКГ у стані спокою та функціональні проби, ехокардіографію, холтерівське моніторування ЕКГ, черезшкірне коронарне втручання.

Як профілактикувати ішемічну хворобу серця?

В першу чергу необхідно дотримуватись здорового способу життя й контролювати провокуючі фактори – стреси, емоційні напруження, фізичні навантаження, зайва вага, підвищений артеріальний тиск та ін.

Раз в рік варто проходити профілактичні огляди у лікаря-кардіолога.

Переваги лікування ішемічної хвороби серця в «Меділюкс»

В Лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» можна пройти всі види лабораторних та інструментальних обстежень.

Медичний заклад оснащений сучасними апаратами та медичними приладами.

Консультації кардіолога ви може отримати у біль-який зручний для вас час, без черг, в максимально комфортній атмосфері.

Наші кардіологи активно впроваджують інноваційні напрацювання та світовий досвід колег. Вони працюють виключно з доказовою медициною.

А також в «Меділюкс» є можливості для залучення до роботи інших вузьких фахівців. Пацієнта можуть одночасно вести і неврологи, і ендокринологи, і офтальмологи та інші лікарі.

Записатись до лікаря-кардіолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Людмили Волохатюк можна за телефоном: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного).


Переглядів: 8280
Поширень: 18

Останні новини