Хто з невакцинованих працівників в понеділок не вийде на роботу?

Наказом МОЗ, з восьмого листопада, працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів і закладів освіти, які не отримали хоча б однієї дози вакцини, відсторонятимуть від роботи без збереження зарплати. Звільняти не мають права.


Про це повідомляє МОЗ.


Йдеться про працівників:
- центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів,
- місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів,
- закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.


Працівники вказаних організацій, які станом на восьме листопада 2021 року не матимуть хоча б одного щеплення проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до моменту отримання щеплення.


Важливо, що не можуть бути відстороненими від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я. Довідку про протипокази можна буде взяти у сімейного лікаря не раніше восьмого листопада.


Працівники, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, не можуть бути відстороненими від роботи, оскільки вже не йдеться про ухилення або відмову від вакцинації.
Для відсторонення від роботи працівника, який ухиляється або відмовляється робити щеплення, керівник підприємства має проінформувати працівників про правові наслідки у випадку його відмови або ухилення від обов’язкового щеплення.
На керівника підприємства покладається контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 серед працівників та відсторонення від роботи тих, хто не вакцинувався.


Якщо працівник ухиляється або відмовляється від проведення щеплення, то керівник підприємства має відсторонити його від виконання професійних обов’язків. Для цього він складає відповідний акт.


Відсторонення відбувається шляхом видання наказу або розпорядження керівника з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються.
Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави.


Теги: вакцина

Переглядів: 3534
Поширень: 6

Останні новини