Вінницький «Будинок залізничників» відреставрують

У Вінниці до муніципальної програми реставрації потрапила пам'ятка архітектури «Житловий будинок залізничників», яка розташована на розі вулиці Замостянська та проспекту Коцюбинського.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Мета реставрації – відновити красу фасаду зі збереженням автентичності.

«У рамках реставрації заплановано: замінити покрівлю, відреставрувати фасад та цоколь, відновити балкони, замінити прогнилі вікна у під'їздах, змонтувати зливову систему водовідведення. Громада має берегти свою історичну спадщину та інтегрувати її у сучасний контекст розвитку міста. Так, відреставрований «Будинок залізничників» може підсилити ефект від реалізації проекту «Вінницька миля», мета якого осучаснити проспект Коцюбинського і зробити його комфортним і привабливим для містян і туристів», – каже міський голова Сергій Моргунов.

 

Додатково:

Будинок №27 на вул. Замостянській цікавий не лише з погляду архітектури, але й історії.  Раніше на цьому місці була церква, яку збудували у 1911 році за проєктом архітектора Григорія Артинова. У радянські часи – у 20-х роках - храм реконструювали у кінотеатр. Але під час Другої світової будівлю було пошкоджено, коли у неї влучила авіаційна бомба.

 

Новий житловий будинок на розі теперішніх Замостянської та Коцюбинського звели в 1946-1947 роках – в еклектичній стилістиці з деталями у дусі історизму. Тут виділяли житло працівникам залізниці. Тож будівлю так і назвали – «Будинок залізничників». Сьогодні це пам'ятка архітектури місцевого значення і яскравий містобудівний акцент цієї території на Замості.



Переглядів: 3257
Поширень: 0

Останні новини