Над лісами Вінниччини з літаків розкидуватимуть вакцину від сказу

Сьогодні, 24 вересня, в ОДА  під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній адміністрації.

На розгляд комісії  було винесено питання про здійснення  в області заходів профілактики сказу та проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. 

Розпочинаючи засідання, Андрій Гижко  підкреслив: «Проблема сказу на території Вінницької області протягом 2015-2018 років була і залишається складною, але контрольованою. Випадки сказу реєструвалися у всіх районах області. Якщо врахувати виявлену кількість хворих тварин, то вся територія області є стаціонарно-неблагополучною по сказу, як серед диких, так і домашніх тварин і потребує відповідного реагування». 

Одним із найдієвіших профілактичних заходів проти сказу він назвав імунізацію тварин у дикій природі. У цьому році були виділені кошти на придбання вакцини і послуг по проведені імунізації у дикій природі у 19 областях України в тому числі  у Вінницькій області. Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА затверджено перелік заходів по недопущенню розповсюдження сказу на адміністративних територіях.  Цю роботу заплановано провести у першій декаді жовтня, шляхом розповсюдження вакцинних принад із повітря за допомогою літаків АН-2. Площа, що підлягає обробці, становить 21 тис 361 квадратний кілометр, буде розповсюджено 427 тисяч 220 доз приманок. 

Григорій Сидорук підкреслив, що таку системну роботу необхідно проводити не менш як 5 років поспіль, тільки таким чином нашим сусідам - країнам Євросоюзу вдалось подолати захворюваність на сказ на своїх територіях. «Літаки, які розкидатимуть брикети-приманки з вакциною, оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено заплановану кількість доз», - пояснив Григорій Сидорук

Брикети є безпечними. Збудник сказу у вакцині є, але він ослаблений, тобто захворіти на сказ від контакту з брикетом і вакциною неможливо.  «Вакцина безпечна, але брати брикети в  руки не варто. Якщо людина візьме в руки приманку, потім обов’язково повинна добре вимити руки, щоб не заразитись кишковими чи іншими побутовими  інфекціями. Захворіти ж на сказ, взявши приманку, неможливо», - роз’яснює начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій  області. 

За його словами, деякі регіони вже завершили вакцинацію на своїх територіях. Скільки триватиме вакцинація на Вінниччині, залежатиме від погодних умов. За повідомленням Григорія Сидорука,  у 2015 році в області було виявлено 156 голів тварин хворих на сказ, в 2016 році – 165, в 2017 році – 201, за поточний період 2018 року – 138. Найбільший відсоток становлять лиси. «Проаналізувавши результати епізоотичних розслідувань випадків сказу у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотках  домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами, що підтверджує факт: лисиця червона є основним вірусоносієм та розповсюджувачем сказу серед тварин»,- підкреслив Григорій Сидорук

За рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації на території області постійно проводиться плановий відстріл лисиці червоної. При цьому, обов’язковим є те, що біоматеріал від усіх відстріляних тварин досліджується у Вінницькій регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Це дає змогу в значній мірі регулювати чисельність лисиці та здійснювати моніторинг епізоотичного стану серед дикої фауни.




Переглядів: 3705
Поширень: 0

Останні новини