Перецьові газові балончики. Легальна самооборона

Газовий балончик, згідно з офіційним визначенням – цивільна газова зброя самооборони, призначена для захисту від людей та диких тварин шляхом розпилення сльозогінних або подразнюючих речовин – іритарнтів. Другий варіант кращий, оскільки працює абсолютно на всіх, навіть на осіб, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

По суті, газовий балончик - це аерозольний розпилювач. Речовина, яка в ньому знаходиться, міститься під великим тиском, тому дальність бою цієї зброї самооборони близько кількох метрів. Але тут все залежить як від конкретної моделі, так і від її загального типу.

Якими бувають балончики?

Насамперед, існує класифікація, заснована на фізичних характеристиках вражаючої речовини. Згідно з нею, балончики бувають:

Аерозольні. Випускають завись, яка спрацьовує при вдиханні або попаданні на слизові оболонки. Дальність застосування – мала. Крім того, їх варто дуже обережно використовувати під час поганої погоди – дощ зменшує ефективність, а вітер може спрямувати хмару на ваш бік. У замкнутому просторі їх також краще не застосовувати. Струменеві. Ірритант викидається тонким струменем на досить пристойну дистанцію. Спрацьовує при контакті зі шкірою, тому їм потрібно вміти цілитися. Вітру не боїться, дощу теж. Може використовуватись у приміщеннях. Аерозольно-струминні. Речовина викидається центральним тонким струмком, який супроводжує завись з дрібних крапель. На близькій відстані спричинює ефект при вдиханні, на середній – при контакті. Але за вітром все ще слід стежити. Пінні. Замість тонкого струменя, яким ще потрапити в ціль потрібно, випускає потік піни. Яка небезпечна лише для того, на кого попадає. І працює куди швидше та активніше, ніж струмінь. Такий перцевий балончик, втім, ефективний на середніх дистанціях. Що краще, ніж аерозоль, але все ще гірше за аналоги. Гелеві. Майже як струменеві, тільки краще – гель ще щільніший, тому летить далі, приклеюється до поверхні і спричинює там виражений подразнюючий ефект. Але їм все ще потрібно цілитися перед застосуванням. Проте практично виключено ризик випадково нашкодити собі. Б'є на пристойні дистанції, дуже ефективний проти диких тварин. І так, його дуже складно видаляти зі шкіри та слизових оболонок.

Крім того, ефективність баллончиків багато в чому визначається тим, яка саме речовина використовується в тому чи іншому виробі. Найчастіше зустрічаються такі варіанти:

ОС. Або «Олеорезін капсаїкум». Екстракт пекучого перцю. Натуральна речовина, що діє відразу за трьома напрямками – викликає сльозовиділення, подразнює шкіру, ускладнює роботу органів дихання. Дуже частий варіант, тому в побуті прижився термін «перцевий балончик». МПК або морфолід пеларгонової кислоти. Наразі не використовується, але раніше застосовувався активно. Штучний аналог ОС, але менш потужний та ефективний. CN або хлорацетофенон. Сльозогінна речовина. У нормі працює добре, але на п'яних та тварин – не дуже. Тому використовується не дуже часто. CS або динітрил о-хлорбензиліденмалонової кислоти. Більш досконала штучна сльозогінна речовина. Однак і воно погано працює на п'яних та диких собак. Але часто поєднується з ОС для більшої ефективності. CR або дибензоксазепін. А це вже повноцінна «бойова отруйна речовина» широкого спектра дії. Ефективно вражає слизові оболонки, утруднює дихання. Але для здоров'я досить безпечна – на неї дуже рідко виникають алергічні реакції.

Легальна самооборона

У нашій країні із законами, що стосуються самооборони, все погано. Якщо коротко, то ви не маєте права завдавати шкоди нападнику більше, ніж він завдав вам. Це завжди інтерпретується як «перевищення допустимих меж». Що означає, що будь-яка зброя, здатна завдати агресору травми, що може його зупинити – офіційно під забороною. Адже він ще не завдав вам шкоди, а ви йому вже завдали.

Формально, для самооборони можна використовувати пневматичну зброю, на яку не потрібна ліцензія. Але не можна при цьому стріляти у вічі, шию та інші вразливі місця. Це стосується й використання травматичної зброї. Що автоматично знижує цінність цих інструментів до нуля.

Ось і виходить, що газовий балончик – єдиний легальний та ефективний засіб самозахисту.

У нього виражена зупиняюча дія, що не завдає серйозної шкоди здоров'ю. Є, звичайно, ризик, що у нападника виникне алергічна реакція, аж до смерті, але навіть це не трактується як «злий намір», на відміну від палиці або ножа, що використалися для заподіяння шкоди, здатної зупинити людину.

Придбання

Не варто сподіватися, що дешеві китайські вироби, куплені на аліекспресі, будуть ефективними. За їхню якість та ефективність роботи ніхто не відповідає. Тому якщо ви хочете купити газовий балончик для самозахисту, то краще звертайтеся до спеціалізованих магазинів, що приділяють особливу увагу якості продукції. Наприклад, у магазин Сапсан, Вінниця.

І не страшно, якщо ви живете в іншому місті – завдяки продуманій системі оплати та доставки, у вас не виникне жодних проблем для того, щоб отримати свою покупку, де б ви не знаходилися.


Переглядів: 6705
Поширень: 9

Останні новини