З 16 січня друковані видання повинні видаватися державною мовою

В Україні з 16-го січня, набуде чинності стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Ця стаття регламентує використання державної  мови в засобах масової інформації.  З цього дня друковані ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження в Україні видаватимуться державною мовою.

 Допускатиметься друк періодичних видань й іншими мовами за умови існування україномовної версії видання.

За законом, медіа будуть повинні дотримуватися таких правил:

- преса в Україні має видаватися українською мовою. Може виходити й іншомовна версія видання, але усі мовні версії повинні мати однакову назву, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їхні випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

- розповсюдження за передплатою друкованих засобів масової інформації, виданих мовами, іншими ніж державна, допускається за умови забезпечення їх засновниками можливості передплати в Україні такого самого видання державною мовою.

- засновники зобов’язані виготовляти, публікувати і доставляти обов’язковий примірник документів (номери (випуски) друкованих засобів масової інформації) державною мовою у порядку, визначеному законом.

- у кожному місці розповсюдження преси друковані засоби масової інформації державною мовою мають становити не менше 50% назв друкованих засобів масової інформації, що розповсюджуються в цьому місці.


Переглядів: 2782
Поширень: 0

Останні новини