На Вінниччині із залученням авіації розпочали вакцинацію хижих диких тварин від сказу

В області стартувала кампанія із вакцинації диких м’ясоїдних тварин від сказу, яку проводять шляхом розповсюдження доз вакцин за допомогою 3-х літаків АН-2, де встановлено спеціальне обладнання для викиду брикетів з вакциною. Таким чином підвищується ефективність вжитих заходів, адже такий метод виключає людський фактор, а також на брикетах не залишається людського запаху, що в подальшому могло б відлякувати тварин від приманок.

Вжиття даних заходів зумовлене складною епізоотичною ситуацією, що склалась в області та в Україні в цілому. Радикальним і дієвим заходом є пероральна імунізація хижаків, зокрема, рудих лисиць, адже вони мають високу чутливість до вірусу сказу і завдяки цьому лисиці відіграють досить істотну роль в підтриманні даної хвороби в природному середовищі.

Як зазначають фахівці, основою успіху пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу є використання безпечної і високоімунної вакцини. В даному випадку використовується вітчизняна вакцина, яка створює специфічний імунітет, є безпечною як для цільових видів тварин, так і всіх інших, які з’їдають брикет, а також дана вакцина є безпечною для людини.

Керівник підприємства «Укрветпромпостач», яке постачає вакцину, Ярослав Шарай розповів: «Дана вакцина призначена для оральної вакцинації дикої фауни, зокрема, лисиць, єнотовидних собак, вовків. Вакцина абсолютно безпечна для людей, домашніх та сільськогосподарських тварин, навіть якщо вони з’їдять близько 10 брикетів. Коли тварина з’їдає дану приманку, через слизову оболонку діюча речовина потрапляє в організм тварини, що рівнозначно вакцинації шляхом проведення ін’єкції. Дані заходи є профілактичними, для недопущення подальшого розповсюдження сказу».

При розповсюдження вакцини головними принципами є те, щоб обробіток було здійснено на всій визначеній території, за виключенням населених пунктів та водних об’єктів, з урахуванням ареалу проживання лисиць. Крім того, приманки розповсюджуються рівномірно завдяки оснащенню авіатранспорту системами GPS та системами реєстрації кількості скинутих з літака брикетів.

В свою чергу, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Володимир Павлущик зазначив: «Наразі в області досить складна епізоотична ситуація. Адже значно зросла кількість випадків сказу, особливо серед лисів. Саме тому пероральна вакцинація лисиць, як основного джерела розповсюдження захворювання, дуже важлива. Подібну вакцинацію вже проводили, але за допомогою авіатранспорту вакцинація у Вінницькій області проводиться вперше. Дані заходи вживаються по всій території України. Розкидають вакцини відповідно до розробленої схеми, аби на кожен квадратний кілометр потрапило близько 20 доз вакцин. Важливим є те, що досягти успіху можна в тому випадку, коли протягом 5-7 років раз на пів року проводити подібні вакцинації».

Запорукою ефективності пероральної імунізації диких тварин проти сказу експерти називають одночасне її проведення на запланованій площі, яка наразі становить 21 тис. 361 км2. Всього по області планують розповсюдити 427 тис. 220 доз приманок з вакциною. Приманка являє собою їстівний брикет, який своїм запахом і смаковими властивостями, приваблює тварин, а в середині нього знаходиться сама вакцина.



Переглядів: 4808
Поширень: 2

Останні новини