Еволюція матрацу: від виникнення до наших днів

Ми звикли спати на ліжках зі зручними матрацами, які дозволяють добре розслабитись, відпочити, наповнитись енергією. У великих магазинах, як allo.ua у Вінниці, можна купити виріб на будь-який смак та кошт. Але були часи, коли місце для сну виглядало як вкрите травою, соломою, а в кращому випадку вовною поглиблення. 

Найдавніший матрац, який вдалось віднайти вченим в Південній Африці, датується 77 ст. до н.е. В якості наповнювача в ньому знаходились шари трави з лікарськими рослинами. Про те, яку еволюцію пройшли матраци від найдавніших часів до сьогодення, – читайте далі. 

Звідки пішло слово «матрац» 

Вважається, що першими спати на матрацах почали араби. А саме слово в перекладі з арабської звучить як «місце, де було щось кинуте». Існує думка, що на увазі малися подушки, на яких люди сиділи та спали. Таку традицію від них перейняли європейці в період Хрестових походів. 

Поява перших виробів, що нагадують сучасні матраци 

Це сталось в епоху неоліту. Вже в 4-5 ст. до н. е. єгиптяни навчились збирати ліжка, використовуючи пальмові гілки та листя. Під час розкопок могили Тутанхамона було знайдено ложе, що складалося з деревини та гіпсу. В його ногах знаходились петлі для кріплення матрацу. 

Згодом єгиптяни навчились обклеювати ліжка пластинами з чорного дерева та слонової кістки, а матраци набивати вовною, очеретом та сіном. А в Персії були вигадані «водяні матраци», якими служили наповнені рідиною бурдюки зі шкіри тварин. 

Протягом століть найпопулярнішим наповнювачем для матраців була солома. Чохли для них шились з тонкої бавовни або грубої мішковини. Так як про особисту гігієну мало хто мав розуміння, у Середні віки вироби були осередком бактерій та паразитів. Багато сімей користувались багатомісними ліжками, на яких могла спати не тільки сім’я, а й гості. 

Пухові та пір’яні матраци 

Природні матеріали для наповнення виробів почали використовувати наприкінці епохи Відродження. Вони були тонкі та недешеві й клались зверху твердих солом’яних аналогів. За відсутності простирадл, спати на таких матрацах було приємніше, ніж на їхніх попередниках. 

У 16 ст. пір’яні та вовняні матраци вважались цінними речами, тому їх навіть вписували в заповіти. Дерев’яні ліжка також вже нагадували сучасні, а для краси їх оздоблювали візерунками та оснащували ніжками у вигляді левів. 

Прориви у виготовленні матраців 

У 18 ст. основними наповнювачами виробів стали природні матеріали: бавовна та кінське волосся. Чохли на них шили з бавовняної та лляної тканини. Вже можна було придбати постільну білизну.

У 1857 р. було винайдено пружину для меблів, яку згодом використали для виготовлення першого матрацу на її основі. 1900 рік ознаменувався патентуванням матрацу з незалежними пружинами. Дорогі вироби поставлялись в розкішні лайнери та фешенебельні готелі. 

Наступними сходинками в історії матрацу стали винахід та застосування латексу, синтепону, синтетичного латексу, піни memory, латексної койри.

Сьогодення

Купити матрац у Вінниці для дорослого чи дитини можна будь-якого розміру, з пружинами чи без, різної жорсткості. Вироби представлені моделями елітного сегменту та економ-класу. Під час їх створення враховуються медичні вимоги до положення тіла під час сну, тому вони є досить комфортними і дозволяють максимально розслабитись та відпочити.


Переглядів: 1710
Поширень: 0

Останні новини