Вінницька делегація побувала на Конгресі Ініціатив Східної Європи

Днями у місті Люблін відбувся Конгрес Ініціатив Східної Європи. Конгрес є місцем зустрічей тисячі практиків співробітництва, а також майданчиком для діалогу науки, культури, освіти, органів самоврядування і державних органів. 

VII Конгрес Ініціатив Східної Європи присвячений встановленню міцних відносин регіонального співробітництва між країнами Центральної та Східної Європи в контексті 100-річчя відновлення незалежності Польщі, громадянського суспільства і свобод. Це прекрасна можливість для дискусій про майбутнє сучасної Європи, її самобутність, виклики, з якими доведеться зіткнутися, а також про необхідність більш глибокої інтеграції і співпраці.

Представники з таких українських міст, як Вінниця, Івано-Франківськ, Київ, Луцьк, Рівне, Суми, Харків  також взяли участь у Конгресі, ділячись своїм досвідом та налагоджуючи партнерство з різними містами Східної Європи. 

Важливим елементом дискусій Конгресу стали панелі, присвячені регіональним партнерствам, транснаціональному та регіональному співробітництву. Обговорювалися важливі питання, пов'язані з наукою, освітою і політикою, інноваціями та бізнесом, культурною спадщиною і примиренням, а також місцевою демократією - дуже важливою для реформовання сьогоденної Європи. Крім того, дуже цікавими були панелі, присвячені туризму, інноваціям, мобільності та рівності, спрямовані на формування розуміння, як ефективно будувати угоди і тривалі партнерські відносини на різних рівнях.

Конгрес став платформою знайомства з досвідом передових міст щодо промисловості 4.0, побудови транспарентних відносин між самоуправлінням та бізнесом, заснування інкубаторів і науково-технологічних парків як основи стартапів та вчених, управління системою громадського транспорту, розвитку велотуризму, транскультурного та інтеркультурного розвитку суспільства. Значний інтерес викликали обговорення щодо війни на Донбасі, геополітики і безпеки світу. Павел Коваль, спеціальний гість Конгресу, колишній депутат Європейського Парламенту, представник Інституту політології Польської академії наук, у своїй доповіді «Європа вітчизн? Реальний план чи утопія» поділився власним баченням подальшого розвитку Європи, задаючись питанням, чи «Україна візьме лише вишеньку з торту, чи ввійде у серйозні політичні, економічні стосунки з ЄС».

В 2018 році на Конгресі були заявлені теми обговорень про рівність мігрантів, переселенців, національних меншин. Серед даних обговорень інтерес викликали дискусії з рівності, спадщини та примирення, а саме: «Різні, але рівні. Про різнорідність на робочому місці», «Віхи в освіті. Презентація дослідницьких матеріалів про міжсусідські та міжетнічні відносини», «Жінки в сфері публічної адміністрації в Центрально-Східній Європі», «Невидимі мешканці міста: присутність іноземців в просторі культури», «Переміни у регіоні: транскультуралізм», «Мігрнати в школі», тощо.

Делегація з міста Вінниці також представила свій досвід на Форумі партнерів (HUB Місто Змістів, Технологічний парк, доступність для людей з інвалідністю, інтеркультурний розвиток міста, тощо). 


Теги: молодь

Переглядів: 1671
Поширень: 0

Останні новини