Борис Джонсон отримав вотум довіри і залишається прем'єром Британії

У британській Палаті громад пройшло таємне голосування членів фракції консерваторів щодо вотуму недовіри прем'єр-міністру Борису Джонсону.

В результаті голосування він отримав вотум довіри. Це означає, що він залишається на посаді прем'єр-міністра Британії.

Для збереження своєї посади Джонсон мав набрати як мінімум половину та один голос представників партії на свою підтримку, тобто щонайменше 180 голосів. Прем'єра підтримали 211 депутатів. 148 були проти. У разі поразки Джонсону довелося б скласти повноваження прем'єр-міністра.

Як зазначає The Guardian, цей результат не можна назвати хорошим для Джонсона, який також є лідером Консервативної партії, оскільки він втратив підтримку більшої частини своїх однопартійців, ніж Тереза Мей, коли їй було висловлено вотум довіри в 2018 році (200 голосів проти 117). Протягом восьми місяців після цього результату Мей пішла з посади.

Відправити Джонсона у відставку запропонували 54 депутати від очолюваної ним Консервативної партії. Однак тепер консерватори не зможуть оголошувати Джонсону вотум недовіри щонайменше рік з дати цього голосування.

57-річний Борис Джонсон обіймає посаду прем’єр-міністра Великої Британії з липня 2019 року. До того він був міністром закордонних справ, а в період з 2008 до 2016 року – мером Лондона. Джонсон активно підтримує Україну, сприяє посиленню тиску на Росію і виступає за якнайшвидше надання Україні зброї для відбиття російської агресії.

Приводом для відставки Джонсона його критики вважають святкові заходи, які влаштовували урядовці (і він зокрема) у розпал жорстких локдаунів та обмежень. Сам він відмовляється йти у відставку, кажучи, що виклики, що стоять перед урядом, занадто серйозні.

На Банковій називають Великобританію під керівництвом Бориса Джонсона одним із лідерів з фінансової та військової допомоги Україні. Джонсон одним із перших серед західних лідерів приїхав до Києва після відступу російських військ із півночі України.



Переглядів: 1785
Поширень: 0

Останні новини