Уряд підтримав легалізацію медичного канабісу

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт, що регулюватиме обіг коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Закон повинен розширити доступ пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ України.

«Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт, що регулюватиме обіг рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Цей законопроєкт розширить доступ пацієнтів до необхідного лікування низки хвороб, зокрема онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, прийняття законопроєкту дозволить в подальшому імплементувати кращий досвід у сфері регулювання обігу препаратів на основі канабісу.

Документом передбачено встановлення жорсткого контролю над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів, зокрема: ліцензування господарської діяльності з культивування сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей; дозвіл діяльності з культивування сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних, промислових цілей, в науковій та науково-технічній діяльності.

При цьому має відбуватися маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним штрих-кодом. Передбачено також ведення електронного реєстру обліку переміщення сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей чи вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів на всіх етапах обігу.

МОЗ очікує, що надалі Верховна Рада України підтримає проєкт закону, оскільки медичний канабіс здатен запобігати стражданням пацієнтів та покращити їхнє лікування. Зокрема, він полегшує перебіг понад 50 патологічних станів. За попередніми висновками, медичний канабіс може мати позитивний вплив на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Гантінгтона і синдрому Туретта, захворювань травного тракту, хронічного болю невропатичного походження.



Переглядів: 2186
Поширень: 0

Останні новини