Чек-лист: подорож до Польщі на авто

Польща – улюблена країна багатьох, родинна душа українців, тому не дивно, що так багато охочих її відвідати. Аби подорож принесла максимум комфорту, задоволень, економії та непередбачених витрат краще заздалегідь скласти список потрібного – перевірка авто, зелена карта, потрібні речі та гаджети, маршрут та проживання, розглянемо докладніше.

Документи

 Біометричний паспорт дає можливість безвізової подорожі, якщо у вас його немає – до уваги оформлення онлайн, ввівши свої дані, залишається тільки прийти до ГМС лише для зняття біометрії. Доступні стандартні терміни та короткі, тому ціна може відрізнятися.

Медична страховка – не обов'язкова, але витратити 230 грн та бути впевненим у наданні на час круїзу медичних послуг – мала ціна.

Зелена карта – оформляється на час запланованої поїздки, вартість залежить від термінів та типу авто, використовуючи спеціальний сервіс, оформлення пройде в кілька хвилин, а ціна буде значно нижчою за послуг контор.

Посвідчення водія – новий варіант внутрішнього зразка достатньо, не потрібно переробляти на міжнародне.

Підготовка машини

Якщо ви добре знаєтеся на авто і маєте спеціальне обладнання можна самому здійснити огляд, перевірити двигун і ходову, замінити лампи, свічки, рідини ремінь, краще відправити його на діагностику.

Тонування, особливо лобового скла, для в'їзду в Польщу заборонено, якщо воно не виконане виробником, тому його потрібно зняти. Якщо не вистачає власних навичок – замовте послугу, сплативши 300-1200 грн, залежно яка модель та важкість робіт.

Також будуть потрібні інші речі, частина з яких вже може бути в наявності:

запасне колесо із набором для заміни; аварійний знак; жилет світловідбивний; укомплектована аптечка; наклейка – UA; трос або мотузка; ліхтарик; замінні лампочки; інструменти.

Проходження кордону

 На пропускному пункті необхідно надати гарантії фінансової спроможності. Це може бути сума готівкою, виходячи з розрахунку 100 злотих на особу на день, довідка з банку, виписка з рахунку, роздрукована оплата готелю.

Дороги

У більшості пересування територією Польщі – безкоштовне, до оплати підлягають певні автобани та магістралі. Як такої віньєтки тут немає, тому певну суму записати в чек-лист не вийде. Тут здебільшого сплачують проїзд перед в'їздом на тарифікаційну ділянку або виїжджаючи з неї. Сума залежить від типу машини та подоланого шляху від 0,1 до 0,46 злотих за 1 км, наприклад проїхати магістраль коштуватиме €5-7.

Не варто забувати про паливо – це одне з основних джерел витрат, виходячи з показників у травні 2022 року, ціни на бензин €1,5, дизель €1,6.

Платне паркування

Зона розташування транспортного засобу, час дня та тривалість формують тариф стоянки. Наприклад, у Варшаві залишити машину в робочий час на одну годину коштуватиме 2-3 злотих, причому кожна наступна година буде дорожчою. Безкоштовна стоянка може бути доступна у вечірній або нічний період. У Кракові ціни починаються із 4 злотих.

Проживання

Залежно від потреб до комфорту та розташування відносно основних площ та пам'яток у Польщі доступне найрізноманітніше житло. Можна взяти в оренду кімнату або квартиру, будинок, місце у хостелі, номер у готелі. Нещодавно ціни підскочили і в центральних містах навіть непримітна квартира може коштувати 20 000-30 000 гривень. Плюс у тому, що ви на колесах, тому можете зняти недороге житло подалі від основних туристичних маршрутів та історичних пам'яток. Зупинитись у хостелі коштує 500-1000 гривень, у готелі – від 1300 гривень.

Харчування

Загалом ціни на продукти в супермаркетах практично ідентичні з українськими, деякі товари дещо вищі. Хліб, яйця, молоко, яблука, апельсини, банани, картопля за €0,7-2,5. Чашка кави коштуватиме €1,6-3, меню McDonalds €5,3, обід на 2 персони з 3-х страв середнього рівня закладу - €21-50.

Розваги

Ця стаття витрат залежить виключно від ваших уподобань, хобі та бажання провести час. Прогулянка вулицями, спостереження за природою буде дешевшим від відвідування водних розваг та парків атракціонів. У Варшаві дуже розвинене нічне життя, клуби з насиченими програмами та інші заклади, орієнтовані на будь-який смак мандрівника. Щоб після відвідування грандіозної вечірки не залишитись без коштів на подальше проживання – перед виїздом – уточніть вартість та особливості підрахунку чека.

Непередбачені витрати

Так як поїздку складно на 100% спланувати, можливі різні витрати, безпосередньо на які не було розраховано бюджет, тому краще відкласти певну суму окремо. Що може потрапити під статтю непередбачених витрат:

додаткові зупинки; екскурсії; купівля алкоголю та сувенірів; одяг – раптом щось сподобається чи потрібно додатково; зміна житла – можна захотіти не залишатися в одному місті, а поміняти місце проживання; штрафи; не варто виключати і аварійні ситуації, благо для цього випадку у вас буде зелена карта; послуги таксі - адже іноді хочеться розслабитися, а не хвилюватися за кермо.

Підсумок

Незважаючи на те, що з першого погляду здається, що чек-лист досить великий, насправді витрат буде відносно небагато, особливо якщо враховувати, що ця поїздка не на самоті і не остання. Загалом ті, хто не раз бував у Польщі, вважають, що запасу на тижневе проживання однієї людини може обійтися в 15 000-70 000 гривень. Приємних вражень від відвідування країни з багатою історією та культурою!

Джерело: https://greentravel.ua/ua/


Переглядів: 2189
Поширень: 1

Останні новини