З 11 липня заборонять курити електронні цигарки в громадських місця: що потрібно знати вінничанам

На Вінниччині з 11 липня у кафе, барах та інших приміщання ресторанного бізнесу не можна буде курити Айкоси та Гло на рівні зі звичайними сигаретами, а також кальянами та електронними сигаретами. Тих, хто не буде дотримуватися нових правил, чекає штраф. Для закладів ресторанного господарства – це 3 тисячі гривень у випадку першого порушення, і 15 тисяч гривень у разі повторного протягом року.

Як повідомили в ГУ «Життя», зміни набувають чинності у відповідності до Закону 1978-ІХ, згідно з яким розширено перелік заборонених до вживання у громадських місцях тютюнових виробів та гаджетів. Контролюватиме виконання закону Національна поліція та Держпродспоживслужба.

Рестораторів та власників кав'ярень Вінниці та області просять вжити заходів, як-то проінформувати персонал про нововведення, прибрати попільнички зі столів, розмістити графічні і текстові попередження для відвідувачів про заборону куріння у приміщеннях тощо.

Крім суб'єктів ресторанного бізнесу обмеження стосуються куріння у лікарняних, спортивних, культурних і навчальних закладах; приміщеннях органів влади та самоврядування; на підприємствах, в установах і організаціях; готелях і гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць), вокзалах і станціях; на дитячих майданчиках і зупинках громадського транспорту; у ліфтах і таксофонах; місцях загального користування житлових будинків; підземних переходах і на транспорті (у тому числі у таксі).

Для цих суб'єктів господарювання (крім ресторанів) за недотримання нових антитютюнових правил загрожує штраф 1 000 гривень, у разі повторного протягом року порушення – 10 000 гривень. Примітно, що органи місцевого самоврядування можуть розширити перелік no smoking friendly локацій на власний розсуд окремими рішеннями.

У всіх перелічених громадських місцях (закладах господарювання) має бути розміщено графічний знак про заборону куріння і текст: «Куріння, вживання, використання, тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!». Нерозміщення цієї інформації також передбачає штраф у розмірі 1 000 гривень.

«Абсолютна більшість громадян України підтримують нововведення. Згідно з опитуванням проведеним Київським міжнародним інститутом соціології у травні 2022 року – 80% українців підтримують заборону куріння сигарет для нагрівання в громадських місцях. При цьому дві третини українців готові проактивно захищати своє право на бездимне повітря», – прокоментував Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

То де не можна курити?

у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у приміщеннях та на території навчальних закладів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування; у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; у приміщеннях аеропортів, крім спеціально відведених для цього місць; на дитячих майданчиках; на вокзалах та станціях; на зупинках громадського транспорту; у ліфтах і таксофонах; у місцях загального користування житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, зокрема в таксі.

Що робити, якщо вас обкурюють?

Звернутися із зауваженням до адміністрації закладу або установи. Звернутися до поліції за номером 102. Скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми «бездимного» законодавства.

Потрібно звернути увагу, що:

У заяві потрібно вказати повне найменування суб’єкта господарювання, його код ЄДРПОУ – ці дані можна знайти у куточку споживача, а також на фіскальних чеках. За можливості додайте фото або відеодокази. Тематикою звернення оберіть «захист прав споживачів».


Теги: сигарети

Переглядів: 2727
Поширень: 1

Останні новини