У Вінницькій громаді відбулись тематичні заходи до свята Купала

На цьому тижні при закладах культури Вінницької МТГ відбулась низка заходів, приурочених народнообрядовому святу – Івана Купала. Культурно-мистецькі заходи зібрали довкола себе юних вінничан та жителів громади для того, аби через ігри, майстер-класи, цікаві лекції та інтерактиви дізнатися більше про українські традиції та звичаї, які крізь роки проносили та збагачували наші предки, а також познайомитися з особливостями проведення літнього свята на Поділлі.

Українська культура, мистецтво, наші цінності стали об’єктом посягання та знищення російських загарбників. Відтак організатори заходів через тематичні зустрічі вбачали особливу місію в популяризації звичаїв та традицій українського народу.

Зокрема, вчора у Вінницькій міській бібліотеці-філії №7 для маленьких вінничан провели майстер-клас під назвою «Ой, Купало-Купалочко, дамо тобі по віночку». Під час творчої зустрічі, приуроченої святу Купала, співробітники закладу разом із дітками виготовляли ляльку-мотанку.

З історії наших пращурів відомо, що лялька-мотанка була невід’ємним атрибутом свята Івана Купала, тож саме через проведення тематичного майстер-класу організатори заходу намагалися збагатити знання малечі про давні українські традиції та прищепити любов до української культури та рукоділля.

Людмила Гаврилюк, бібліотекар 1 категорії та одна з організаторок майстер-класу, розповіла, що модель ляльки-мотанки, яку виготовляли спільно з дітками, мала сучасний варіант та розрахована, що в подальшому дітки використовуватимуть іграшку для дозвілля. Відтак вона зізнається, що процес був клопітким та тривав в цілому близько двох годин.

«Наші співробітники усіляко допомагали діткам із виготовленням ляльок, а охочих долучитися до майстер-класу виявилось чимало, бо усім було цікаво! - розповідає Людмила Гаврилюк. – Увагу приділяли кожному. Дітки долучались і під час процесу, тому ми робили додаткові заготовки з тканини, добирали ще стрічки та нитки. Робота тривала довго, але врешті всі були задоволені результатом!»

Власні вироби дітки змогли забрати додому для ігор та на пам’ять про цікавий захід, який відкрив їм ще більше уявлень про свято.

Водночас днями до Купала у міській бібліотеці №2 відбулась етнографічна година. Дітки, що долучилися, мали змогу послухали розповідь про історію цього дня та традиції його святкування. Бібліотекарі розповіли про особливе значення води, вогню та рослин в цей день, до якого наші предки ставились по-особливому.

«Вивчення українських народних традицій, обрядів є особливо актуальним на даний час. І тому свято Івана Купала наша філія використала для проведення цікавої етнографічної години. Також дітки плели з чудодійних рослин і квітів вінки, що являються символами даного літнього свята. День пройшов в теплій і казковій атмосфері», – поділились у бібліотеці.

А 4 липня у Вінницькій міській бібліотеці №11 презентували етновиставку «Стежками літа книга нас веде», приурочену святу Івана Купала. Творчу зустріч провели для юних вінничан та переселенців, які з радістю вислухали цікаву лекцію про виникнення свята та на прикладі інших народів дізнались, як святкували та святкують його іноземці, адже подібні звичаї мали не лише наші предки.

«Діти виконували різноманітні завдання на кмітливість і талант – декламували вірші й виконували пісні з назвами рослин, взяли участь у конкурсі «Намалюй найкращу квітку», розгадували загадки про квіти й відгадували казкового героя, залюбки стали учасниками вікторини про Івана Купала й квесту «Знайди квітку папороті», а рухлива гра «Водяник» сприяла реалізації розважальної мети», – каже бібліотекарка Алла Горобець.

В межах проєкту «Мистецьке літо» та з нагоди свята Купала у с. Великі Крушлинці відбулось театралізоване дійство «Сьогодні Івана, а завтра Купайла». Організатором виступив ЗК «Вінницька централізована клубна система». Захід відбувся на території біля будинку культури.

Юні відвідувачі поринули у чудову подорож «У пошуках чарівного цвіту». Хлопчики й дівчатка разом зі своїми батьками вбрані у вишиванки долучились до традицій свята. Не обійшлося і без головних обрядових дійств на Івана Купала: прикрашання Марени, виготовлення опудала Купала, плетіння віночків, пускання їх на воду.

«Діти із нетерпінням чекали свята. В день Купала дівчата плели вінки, хлопці зробили опудала Купала. Всі весело та з користю провели час, долучились до святкування та українських традицій», – говорить художній керівник Зінаїда Федоринська.

Заступник директора департаменту культури міської ради Олексій Циганков розповів, що тематичні заходи, пов’язані зі святом Купала, стосуються промоції національних традицій як для вінничан – жителів районів, які відвідують локальні заклади, так і для переселенців. Окрім того, він зазначив, що під час заходів у закладах культури дбають про безпеку відвідувачів.

«Ми обов'язково виконуємо всі вимоги, які ставить держава в плані безпеки. В першу чергу, це наявність укриття або поруч – у відстані 100 метрів – або в самому закладі. А кількість відвідувачів не перевищує кількості осіб, розрахованої на захід», – розповів Олексій Циганков.



Переглядів: 2971
Поширень: 0

Останні новини