Невеличке село на Вінниччині хочуть зробити туристичною родзинкою України

Мальовничі краєвиди, сільський колорит та європейський сервіс – на думку прихильників зеленого туризму – здатні привабити не лише вітчизняних мандрівників, а й іноземних. 10 років тому місцеві захисники довкілля об’єдналися в Асоціацію і створили школу зеленого туризму. У ній навчають односельців дбати про екологію та популяризувати відпочинок в Україні. “Ми намагаємося людей навчити того, що потрібно зберігати природу… Намагатися продавати сільські надбання та популяризувати українські ремесла. За два роки ми зробили заказник в селі та спромоглися зберегти ставок і джерела у статусі природоохоронних об’єктів”, – каже голова асоціації “Явір” Наталія Шибінська.

Саме на базі однієї з садиб у селі Ільківка Вінницького району і відбулось нарада, присвячена розвитку в області сільського зеленого туризму. Гордість господарів – хата, якій понад 90 років. Кажуть, “не варто все робити з нуля. Ми не рівняли стіни і не міняли балки, навпаки, намагалися зберегти автентичність, проте у нас тут є і газ, і вода. Все, що потрібно для вибагливих відвідувачів…”

 

 

Фото з сайту Вінницької ОДА

Коваль із села Жабелівка Роман Теренос переконаний, аби зробити відпочинок цікавим та змістовним його треба наповнити творчістю. У себе на батьківщині не лише відроджує традиційні народні ремесла, а й несе їх у маси. “Ми проводимо майстер-класи з ковальства, гончарства. Також вчимо вишиванки робити, адже зараз ними багато, хто цікавиться. Ми розробляємо цілі програми на вихідні для всіх охочих”.

Нині сільський туризм в Україні – це порятунок для глибинки та можливість зберегти села від вимирання, переконаний перший заступник голови ОДА Андрій Гижко. «Сільська місцевість — це завжди брак роботи і велика кількість селян виїжджає за кордон в пошуках роботи. А такі садиби — це спосіб залучити до роботи 5-6 сімей, а також – це гарний спосіб розвинути місцевість і екотуризм в Україні в цілому, Ільківка – гарний приклад, де селяни самостійно почали долучатися до розвитку інфраструктури села.”

Нині на Вінниччині працює близько 40 садиб та туристичних баз. Найкращий досвід у сфері розвитку сільського зеленого туризму втілюватимуть і в інших населених пунктах.

Подробиці у відеосюжеті: 




Переглядів: 10068
Поширень: 0

Останні новини