Борис Джонсон може стати наступним генсеком НАТО

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у вересні наступного року може стати наступним генеральним секретарем НАТО. Саме тоді Єнс Столтенберг покине свій пост, повідомляє The Telegraph.

За інформацією журналістів, Джонсона давно розглядають на посаду генсека НАТО через недовіру США до діячів Євросоюзу, які очолюють Альянс.

Британії також довіряють країни Балтії, і сам Джонсон отримав міжнародне визнання за допомогу у створенні міжнародної коаліції проти російського президента Володимира Путіна після вторгнення РФ в Україну 24 лютого.

Зазначається, що старші лідери Консервативної партії Британії підтримують кандидатуру Джонсона на місце генсека.

Зокрема, депутат Марк Франсуа вважає, що політична спадщина Джонсона буде спірною протягом багатьох років.

Є одна безперечна річ — це його абсолютна непохитна підтримка України перед російським варварством. Якби він подав заявку на пост генерального секретаря НАТО, я підозрюю, що він міг би покластися на президента Зеленського щодо рекомендації", — заявив Франсуа.

Водночас колишній командувач британської армії лорд Даннатт повідомив, що не став би підтримувати кандидатуру Джонсона через характер останнього.

"Безсумнівно, він зробив багато хорошого, але я боюся, що це особисті речі, відсутність чесності, відсутність довіри. Чесно кажучи, ми не хочемо виставляти Бориса Джонсона на міжнародній арені для нових насмішок. Він ганьба нації", — сказав Даннатт.

Крім того, за інформацією джерела в Міноборони Британії, не всі країни ЄС схвалюють кандидатуру Джонсона. Зазначається, що в разі спроби Джонсона стати генсеком НАТО президент Франції Еммануель Макрон може накласти вето і заблокувати рішення, оскільки рішення в Альянсі приймаються одноголосно.

Зазначимо, що вибори нового генсека НАТО мали відбутися у вересні 2022 року, однак були перенесені на рік через війну в Україні.


Переглядів: 1785
Поширень: 0

Останні новини