На Замковій горі у Вінниці відбулись урочистості до Дня Української Державності

Сьогодні Україна вперше відзначає День Української Державності, встановлений на знак пошани багатовікової історії державотворення України Указом Президента України від 24 серпня 2021. Символічною є і дата його відзначення у День Хрещення Київської-Руси -України. З цієї нагоди у серці Вінниці – на Замковій горі відбулися урочистості. Керівники міста, обласної військової адміністрації, обласної Ради, представники трудових колективів, громадськості, ветеранських організацій, військові зібралися разом, аби згадати та вшанувати Героїв, починаючи від князя Київського Володимира Великого до сучасності - за мудрість, наснагу та непохитну боротьбу за існування держави на власній землі.

На Замковій горі урочисто підняли Державний прапор України. А згодом усі присутні схилили голови в пам’ять про полеглих воїнів, які віддали свої життя за незалежність України.

«Тисячі років люди на цій землі встановлювали і боролись за свою незалежність і за свою державність. І сьогодні є нація, яка хоче в принципі знищити нас як народ. Їй не потрібні люди, не потрібні міста, їй потрібні просто території. Цей наратив у них відбувався за весь період становлення їхньої, так званого, адміністративного утворення, - каже Вінницький міський голова Сергій Моргунов.- Саме ось це покоління українців виборює своїм життям, своєю кров’ю, своєю копіткою працею все те, щоб поставити остаточну крапку в намаганнях агресора і імперіалістів знищити нашу країну».

Очільник громади також наголосив, що встановлення указом Володимира Зеленського Дня Української Державності саме у День Хрещення Русі – це дійсно відновлення історичної справедливості. Адже засвідчує глибину нашого історичного спадку.

На цьому акцентували і голова обласної військової адміністрації Сергій Борзов і голова обласної Ради Вячеслав Соколовий.

«Всі ті формулювання, які лунали з росії – це намагання переписати історію, зманіпулювати, але це все не вдасться і не вдалося, тому що як показала історія ми є вже сформованим державним народом більш тисячі років, який завжди буде боротися за свою незалежність до перемоги» - зазначив Сергій Борзов.

«Українська державність має дуже глибоку історію. Це навіть не 988 рік, а набагато раніше. І весь період становлення України - це велика праця українців. І гімн, і прапор - це відображення сутності, самобутності людської української душі. Мабуть, у тому числі і за ці символи сьогодні йде війна, - говорить Вячеслав Соколовий.- Сьогодні українці і Україна виборює волю і незалежність не тільки для себе, а й мир для всієї Європи, тому це свято надзвичайно важливе для того, щоб ми ще більше ставали згуртованими і йшли вперед».

Під час урочистостей військовослужбовці військової частини 3008 Національної гвардії України поклали квіткові гірлянди до пам’ятних місць – меморіальних дошок та пам’ятників борцям за Незалежність України різних часів:

Скульптурної композиції Тарасу Григоровичу Шевченку

Бюсту **Михайла Грушевського **- українського історика, громадського та політичного діяча, голови Центральної Ради Української Народної Республіки (1917–1918)

Пам'ятника Симону Петлюрі - українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917—1921 рр., Голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР

Меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, який тричі знаходився у м. Вінниці

Меморіальної дошки Дмитра Марковича, який був Міністром юстиції в Уряді Директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки

Меморіальної дошки Костянтину Василенку - громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному секретарю (першого міністра) праці Української Народної Республіки в 1917 р.

Меморіальної дошки сотнику армії Української Народної Республіки, учаснику боротьби за незалежність Семену Якерсону

Меморіальної дошки Начальній Команді Української Галицької Армії.

Пам’ятника Січовим стрільцям та воїнам ОУН-УПА.

Скульптурної композиції «Дерево Свободи», присвяченої Героям Небесної Сотні та Революції Гідності

Пам’ятника «Пам’яті Небесної Сотні та Героїв АТО»

Мультимедійної стели Небесній сотні та загиблим Героям АТО


Переглядів: 1806
Поширень: 0

Останні новини