У Вінниці відкрилась Міжнародна виставка карикатур на тему «Російський військовий корабель, йди…!»

Сьогодні у вінницькому креативному просторі «Артинов» відкрилася виставка карикатур «Російський військовий корабель іди…!».

Вона організована за сприяння Вінницької міської ради, представника вінницької дирекції «Укрпошти» та ротарі-клубу «Vinnytsia Postup, а також художника Олександра Никитюка та ініціаторки Тетяни Чичкалюк з Миколаєва.

У наш напружений час навіть звичайний знак поштової оплати – марка стала символом боротьби українського народу та його Збройних Сил проти рашистської окупації.

Гості та відвідувачі заходу ознайомились з виставкою Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди...!». Ініціатори цієї експозиції – ротарі-клуби «Одеса-Рішельє» та «Миколаїв» спільно з Гільдією власкорів Одеси.

Участь у творчій акції взяли 45 митців із 15 країн світу, які загалом представили 280 робіт.

В рамках виставки було також проведено церемонію погашення тематичних марок з карикатурами “Ассоль вже не та…”, основою якої стала карикатура художника Віктора Джеваги. І «Святий Миколай рятує Миколаїв», які через свою історію стали основами для створення марок, тематичних конвертів, монет у волонтерському проєкті допомоги прифронтовим територіям.

У Вінницю виставка карикатур прибула зі Словаччини, де з цією експозицією було ознайомлено мешканців та ЗМІ міст Спішська Нова Вес і Кошице. Планується, що під патронатом МЗС України ці карикатури будуть показані у Раді Європи у Страсбурзі, а також в інших містах Євросоюзу.

«Ми знаємо, що організатори та ініціатори виставки докладають усіх зусиль для того, щоб дана експозиція мандрувала по світу. Дивлячись на роботи не потрібно слів, щоб зрозуміти, що війна в Україні – це геноцид української нації. Графічні роботи не потрібно перекладати на іноземні мови - вони зрозумілі з першої миті. Тому особливо важливо проводити такі виставки за кордоном», - говорить заступниця міського голови Галина Якубович.

«Дуже символічно, що саме у День Української Державності, до Вінниці завітала унікальна за своїми масштабами виставка Міжнародного конкурсу карикатур, яка вже побувала у 20 містах в Україні і не тільки. Ми-українці сильні коли підтримуємо один одного поблизу і на відстані, на фронті і в тилу», - каже директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

«Попри те, що зараз наша посмішка така гомерична, саркастична, я не приховую, що всередині немає радості, – зазначила Тетяна Чичкалюк, координаторка мандрівної виставки та голова Асоціації лідерів туризму Миколаївської області. – Але я щиро вірю, що мине небагато часу, і ми з вами зберемося на нашому сонячному узбережжі, і там щиро будемо сміятися, будемо пити наше коблівське вино, радіти один одному, нашому морю, і будемо дивитися на нові кораблі, які побудують миколаївці».

На виставці також представлені роботи вінницького митця Олександра Никитюка, який з початку повномасштабного вторгнення російської федерації творить у жанрі політичної сатири.

Подія викликала чималий інтерес серед місцевих колекціонерів та туристичної спільноти Вінниці.

«Шаржі на марках – це не завжди тільки висміювання… Ми показуємо, що ми сильні духом, що можемо не тільки перемогти, ми можемо відбудувати те, що рашисти зробили з нашою державою, що зробили з нашими людьми», – прокоментував Володимир Шаловінський, керівник вінницької дирекції акціонерного товариства «Укрпошта».

Після церемонії погашення всі присутні мали унікальну можливість придбати до своїх колекцій лімітовані марки, конверти, пам’ятні жетони й навіть презентовані на виставці репродукції робіт карикатуристів. Усі зібрані кошти передадуть шпиталю міста Миколаїв на придбання медичного обладнання.

Виставку карикатур можна переглянути упродовж 28 липня в креативному просторі «Артинов».


Теги: мистецтво

Переглядів: 2520
Поширень: 0

Останні новини