Правила безпечного користування електроприладами: поради вінничанам

Користуючись побутовою електротехнікою, слід пам'ятати, що вона може стати причиною пожежі в оселі та ураження електричним струмом. Аби вберегти себе та свою домівку, потрібно знати та дотримуватись правил безпечного поводження з побутовими електроприладами.

Правила безпечного користування електроприладами:

Не можна користуватись електротехнікою, якщо порушена її цільність або пошкоджений корпус; Не рекомендується проводити ремонт електротехнічних приладів власноруч. Це мають робити лише фахівці спеціалізованих сервісних служб; Не варто залишати без нагляду ввімкнуті електричні прилади; Електроприлади потрібно використовувати лише за призначенням; Не можна торкатися мокрими руками та витирати вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, які ввімкнені в електромережу; Не слід використовувати саморобні електроприлади та електронагрівачі; Праски та інші електронагрівальні прилади потрібно ставити на вогнетривкі керамічні, металеві, кам’яні підставки; Забороняється тягнути за електричний шнур руками, тому що він може обірватися; Перед вмиканням електроприладу потрібно візуально перевірити електрошнур на наявність механічних пошкоджень.

У разі займання електричного обладнання, перш за все потрібно вимкнути електричне живлення помешкання. Якщо знеструмити електромережу неможливо, то слід пам’ятати: не можна застосовувати для гасіння воду та пінні вогнегасники, для цього використовуються лише порошкові вогнегасники. У разі виникнення в квартирі полум’я, або стійкого запаху диму, горілої ізоляції, потрібно негайно повідомити про це за телефонним номером 101 та покинути приміщення.

Якщо когось вразило електричним струмом, потрібно:

Якнайшвидше звільнити потерпілого від дії електричного струму (вимкнути джерело струму, відкинути електричний провід за допомогою сухої дерев’яної палиці чи іншого електронепровідного засобу), але в жодному разі не торкатись його; Одразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги; Якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочати проведення серцево-легеневої реанімації; Якщо постраждалий без свідомості, але дихання збережене, потрібно надати йому стабільного положення; Накласти на місця опіку чисті, стерильні пов’язки; Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги; При погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Переглядів: 1440
Поширень: 0

Останні новини