«Важливо утримувати захисні споруди в належному стані, щоб люди почували себе в безпеці» - Сергій Моргунов

У Вінниці продовжують дооблаштовувати споруди, де люди можуть перебувати під час повітряної тривоги. Підготовка укриттів до опалювального сезону була темою нещодавньої зустрічі міського голови з керівниками підприємств. Як опрацювали доручення, Сергій Моргунов проінспектував сьогодні - він оглянув об’єкти у мікрорайоні Тяжилів. В одному зі сховищ провели ремонт силами комунального підприємства міської ради «Агенція муніципальної нерухомості», інше приміщення - взяв під опіку бізнес.

Сховище на вулиці Левка Лук’яненка відремонтували, провели світло та обладнали протипожежними засобами, місцями для сидіння, сантехнічними обладнанням, радіоприймачем тощо. Споруда цивільного захисту може вмістити 150 людей. Знаходиться об’єкт на балансі КП Вінницької міської ради «Агенція муніципальної нерухомості».

«Відповідно до рішення виконавчого комітету комунальне підприємство провело поточний ремонт з облаштування сховища. Наразі тут підведено каналізацію, світло, – каже директор КП Вінницької міської ради «Агенція муніципальної нерухомості» Інна Стаховська. – Від початку повномасштабної війни люди знали, що тут є сховище, але потрібно було привести його у належний стан. Роботи виконали в короткий термін – за 10 днів ми зробили з підрядною організацією неможливе».

Умови, які створені у приміщенні для перебування людей, проінспектував Сергій Моргунов. Міський голова наголошує на дотриманні вимог, передбачених законодавством до таких споруд. Побаченими змінами - задоволений. Разом з тим, поставив завдання передбачити додаткові роботи – з влаштування примусової вентиляції. Одне з питань, яке цікавить очільника громади, - як забезпечується доступ людей до сховища під час тривоги.

«У нас є черговий по сховищу, мешканці та підприємці, які перебувають на території, можуть тут перебувати, коли є загроза», - пояснює Інна Стаховська.

Також міський голова побував ще в одному укритті у цьому ж мікрорайоні. Ця споруда використовується для працівників місцевої компанії. Захисне приміщення, яке перебуває в управлінні Фонду державного майна, облаштували саме з ініціативи цього підприємства. Власними силами прибрали підвал, зробили косметичний ремонт, провели освітлення, встановили біотуалети та також підвели інтернет. Придбали також обігрівач, щоб бути готовими до холодів. Планують вдосконалювати приміщення і надалі.

«Після початку війни виникла необхідність забезпечити безпеку під час повітряних тривог для наших працівників, – зазначає керівник підприємства Василь Гошовський. – Оскільки будівництво нашого об’єкта, де передбачено власне укриття, ще не завершено, ми шукали сусідні об’єкти, де б можна було тимчасово це зробити. Ми знайшли приміщення, яке було в занедбаному стані, і домовилися, що за власний кошт облаштуємо його, щоб ним користувались не лише працівники підприємства, а й люди, які є поруч».

Утримання захисних споруд регламентується Кодексом цивільного захисту, відповідні рішення щодо приведення їх у належний стан були прийняті виконавчим комітетом ще у минулому році.

«Об’єктивно, не всі серйозно і відповідально відносилися до цієї важливої з погляду безпеки роботи. Ми проводили ряд перевірок. Наш департамент цивільного захисту видавав відповідні рекомендації тим чи іншим балансоутримувачам. На сьогоднішній день ми уже напередодні зимового періоду інспектуємо стан їх виконання. Ми бачимо приклад комунального підприємства, яке привело в порядок такий об’єкт. Також важливо відзначити приватне підприємство, яке вклало кошти у приміщення, яке їм фактично не належить, для того, щоб люди могли ховатись під час тривоги, - каже міський голова Сергій Моргунов. - Важливо, щоб уся громада - представники бізнесу, власники приміщень, у тому числі комунальної власності, обласної, державної - спільними зусиллями, кожен в межах своєї відповідальності й повноважень, утримували в належному стані відповідні приміщення, щоб люди почували себе безпечно».

Нагадаємо, відповідно до Кодексу цивільного захисту є кілька видів захисних споруд цивільного захисту: сховища, протирадіаційні укриття, споруди подвійного призначення, найпростіші укриття.

Всього у Вінниці з радянських часів є 76 сховищ (з них 2 – протирадіаційні укриття): 8 - знаходяться в комунальній власності громади, 5 - в обласній комунальній власності, 22 сховища належать до державної форми власності та 41 - до приватної.


Переглядів: 1231
Поширень: 0

Останні новини