Валютний ринок стабілізувався, НБУ контролює інфляцію — представник ради НБУ

Підвищення фіксованого курсу долара до 36.6 гривень дозволило стабілізувати валютний ринок попри незначні коливання курсу валют. Про це заступник Голови ради НБУ Василь Фурман розповів Суспільному в ефірі єдиного телемарафону.

За словами Фурмана, збільшуються золотовалютні резерви НБУ. Станом на сьогодні вони складають 25,4 млрд доларів і збільшилися в серпні на 13,6% порівняно з липнем.

“Ми отримуємо значну міжнародну фінансову допомогу. НБУ мінімально здійснює монетизацію держбюджету. Оптимальна величина до 30 млрд грн. НБУ це робив і в липні, і в серпні. Зменшується дисбаланс зовнішньої торгівлі. Важливу роль зіграла зернова угода, просітйне намагання розширення українського експорту”, — сказав Фурман.

Є деякі проблеми, додав він. Наприклад, черга фур на західному кордоні на 50 км. Такі питання, за його словами, потрібно якнайшвидше вирішувати.

Говорячи про стабілізацію валютного ринку, Фурман розповів, що минулого тижня НБУ продав 100 млн доларів готівки банкам.

“Вчора (12 вересня — ред.) було продано і долар, і євро готівкові відповідним банкам. Це була одна з причин, чому гривня вчора посилилася. Тому що Нацбанк задовольнив готівковий долар”, — сказав заступник Голови ради НБУ.

Він пояснив, що готівкового долара не було через форс-мажорний фактор війни.

“Раніше готівковий долар доставлявся в банки літаками, а зараз логістика довша в менших обсягах, тому наклалося одне на інше”, — розповів Фурман.

За його словами, загально світовий фактор, який впливає в тому числі на курс української гривні — це політика Федеральної Системи (ФРС).

“Вона друкує долари, і сьогодні проводить жорстку монетарну політику. У зв’язку з цим підвищили свою облікову ставку до 2,5% на сьогодні. Спочатку року ця ставка збільшилась більше, ніж в 10 разів”, — розповів Фурман.

Українська гривня, за його словами, навіть якби не було війни все рівно би послаблювалася.

“Практично всі валюти послаблюються по відношенню до долара: і євро, і злотий, і єна. Зараз такий час”, — сказав Фурман.

Він додав, що в Україні сьогодні висока інфляція, але вона повністю контрольована Нацбанком.



Переглядів: 932
Поширень: 0

Останні новини