Чи потрібно носити окуляри від сонця восени

Існує досить популярний, але цілком хибний міф, мовляв, сонцезахисні окуляри — це аксесуар виключно для літа. В кінці серпня багато хто ховає окуляри до наступного літа, вважаючи, що в прохолодні осінні дні вони просто не потрібні. Насправді ж, ще й як потрібні.

Треба розуміти, якщо сонце не змушує мружитися, а на дворі не спека — це не означає, що небезпеки для очей немає. Сонце активне протягом всього року, а отже протягом всього року воно випромінює шкідливий ультрафіолет. Різниця в тому, що для літа і для осені потрібні окуляри від сонця з різними оптичними характеристиками. Якими саме — розбираємося далі.

Чому варто носити сонцезахисні окуляри восени 

Розглянемо основні причини, що обґрунтовують необхідність носіння аксесуара для захисту очей від сонця восени.

Восени, а особливо в жовтні та листопаді, погода здебільшого прохолодна: часті тумани та небо вкрите хмарами. Втім ні туман, ні хмари, не являються перепоною на шляху ультрафіолетових променів — промені вільно їх проходять та сягають поверхні землі, а отже і наших очей. В цьому головна небезпека сонячного ультрафіолету восени: він досить підступний, більшість про потребу захищати очі в цю пору року просто не знає.  Світловий день восени коротший, ніж влітку. Але сонце все одно залишається досить активним та яскравим — особливо у вересні. Через це, знаходячись на вулиці, можна відчувати зоровий дискомфорт. Саме за допомогою окулярів можна позбутися цієї проблеми та насолоджуватися чітким баченням без обмежень. Сонце — то є, на жаль, не єдина загроза для очей та зору. Восени часто буває дуже вітряно, а вітер пересушує поверхню ока та може пошкоджувати її частками пилу, бруду та піску. Окуляри надійно захистять очі від механічних пошкоджень. Ще одна причина, актуальна для саме для пані. В непогоду: дощ, сильні пориви вітру, сніг, можна легко зіпсувати макіяж очей, нанесення якого займає немало часу. Тут знову ж таки окуляри в допомогу. 

Вибираємо осінні окуляри для сонця

Ви, звісно, можете носини восени ті ж самі окуляри, що носили влітку, але для кращого комфорту радимо мати окрему пару окулярів саме для цієї пори року. Щоб зробити правильний вибір врахуйте наступні поради.

Лінзи окулярів різняться ступенем затемнення: темніші лінзи призначені для дуже сонячної погоди, а світліші, відповідно — для помірного/не дуже яскравого сонця. Для осені ліпше вибирати саме другий варіант. Також вдалим вибором будуть окуляри з фотохромними лінзами, або як їх ще називають — лінзами-хамелеонами. Вони адаптують своє забарвленні під рівень навколишньої освітленості. Ще радимо звернути увагу на моделі з градієнтними лінзами, вони теж добре підходять для осінньої погоди. Щодо ступеня UV-захисту, то для осінніх окулярів, як і для літніх, він має бути виключно стовідсотковим (UV-400). Лише такі окуляри зможуть повноцінно вберегти очі від ультрафіолету, повністю блокуючи все небезпечне проміння.  Вибираючи колір лінз і оправи окулярів, можна керуватися виключно своїми вподобаннями. Вибирайте ті варіанти, що найкращим чином впишуться у ваш осінній гардероб.  Що стосується форми оправи, то тут головний орієнтир вибору — форма вашого обличчя. На кожній формі обличчя круто виглядають певні моделі оправ. Наприклад: до круглого обличчя підійдуть окуляри з великими та об’ємними оправами, а до овального — авіатори, вайфарери, «‎котяче око». 

Тож висновок. Сонцезахисні окуляри восени носити потрібно, бо вашим очам потрібен захист від ультрафіолету, потрапляння пилу та механічних пошкоджень. Крім того, окуляри — це чудовий аксесуар для доповнення іміджу, від якого не варто відмовлятися в будь-яку пору року.


Переглядів: 1028
Поширень: 0

Останні новини