Як правильно зареєструвати торговельну марку, щоб отримати домен UA

​​Наразі у світі налічується приблизно триста національних доменних зон, кожна доменна зона має свою історію та правила. Український домен UA має одну з найскладніших правил реєстрації, і тому його наявність у сайту демонструє високий рівень відповідальності бізнесу. Відповідно до останніх даних у доменній зоні України налічується більше півмільйона адрес. В цей перелік входять як домени .UA, так і доменні імена другого рівня. Переважна більшість сайтів української доменної зони пропонують товари або послуги. Складність отримання доменного імені .UA пояснюється необхідність мати торговельну марку, для реєстрації якої знадобиться від 7 до 24 місяців. Разом з тим, всі складності отримання українських доменів робить їх більш цінними в очах користувачів.

Яким чином можна зареєструвати домен UA?

Відповідно до регламенту "Хостмайстра", адміністратора української доменної зони, реєструючи торговельну марку, ви можете отримати тільки адресу сайту, яка повністю збігається з назвою ТМ. Варто зазначити, що адресу для веб-сайту може зареєструвати виключно той, хто володіє торговельною маркою або людина, яка має юридичні права на використання ТМ та реєстрацію домена для неї. Торговельною маркою може бути як назва підприємства, так і ім’я фізичної особи, якщо воно покладене в назву бренду. 

Процедура реєстрації домену UA для українських ТМ

Реєстрація українського домену мало чим відрізняється від створення адреси для веб-ресурсу. Вам необхідно лише вигадати назву, перевірити її на вірність та заповнити відповідну форму на сайті адміністратора доменної зони та чекати відповіді. Єдина різниця порівняно з оформленням звичайних доменів — в реєстраційній формі вказується номер свідоцтва на знак для товарів та послуг (ТМ).

Варто врахувати, що вартість домену ви оплачуєте одразу. У випадку якщо документи не відповідають вимогам, адміністратор відмовить у наданні доменного імені та доменної зони поверне вам кошти.

Як зареєструвати домен UA іноземній компанії

Зарубіжні торговельні марки можуть так само отримати український домен верхнього рівня, якщо мають Свідоцтво міжнародної реєстрацією із зазначенням, що ТМ охороняється в Україні. В усьому іншому шлях оформлення домену такий точно. 

За наявності офіційного представника в країні або дилера домен можна оформити на нього. Такій особі має бути делеговане право на використання ТМ та ліцензійна угода, яка, зокрема, дозволяє зареєструвати домен в українській зоні. Але варто знати, що в угоді має бути присутній пункт про доручення реєстрації домена, а також має бути вказано, який саме домен доручається зареєструвати. 

Чи є можливість отримати домен UA за умови, якщо торговельна марка ще не зареєстрована?

На жаль, отримати адресу в доменній зоні України без реєстрації торговельної марки неможливо. Водночас наявність оформлення торговельної марки не дає вам ніяких гарантій на те, що ви отримаєте адресу. Процедура бронювання адрес або інша можливість попереднього отримання адреси в доменній зоні України наразі не передбачена.

Але як бути, якщо вам прямо зараз необхідно створювати сайт, а чекати отримання торговельної марки часу немає? Єдиний вихід з цієї ситуації — це зареєструвати сайт на домені другого рівня (com.ua або org.ua), а потім перенести його на нову адресу після отримання документів на ТМ і реєстрації домену UA.

Як зареєструвати ТМ для отримання бажаної адреси для сайту

Правила реєстрації торговельних марок вказані в чинному законодавстві, тому ми зосередимося тільки на нюансах, які стосуються доменного імені. Справа в тому, що домен UA формується за суворими правилами адміністратора, і власник не може обирати самостійно написання адреси сайту. 

    Під час реєстрації ТМ варто знати, що назва марки та зображені на логотипі літери (якщо він також реєструється) будуть сумовані під час створення домену, адже він має включати абсолютно всі літерні позначення. Наприклад, якщо ТМ називається “Катерина”, а на логотипі зображена літера “К”, то ви можете зареєструвати тільки домен kkateryna.ua або k-kateryna.ua. Отримати домен для ТМ, яка має у своєму складі графічний елемент, вам вдасться виключно за умови, якщо зображенні букви читаються однозначно і не викликають домислів. Якщо ж літери-вензелі можна прочитати кількома способами, реєстратор може відмовити в оформленні домену. 
    Якщо торгова марка містить додаткові символи /, &, @ та інші, реєстратор запропонує вам або виключити символ з адреси майбутнього сайту, або прописати його у вигляді слова. Що ж стосується чисел у назві – їх можна використовувати як у вигляді цифр, так і у вигляді слів.

Отримання домену в українській доменній зоні першого рівня це нескладний процес, але він може забирати багато часу та силь через необхідність оформлення ТМ. Якщо ви вирішили отримати домен в доменній зоні України, то варто запастися терпінням і уважно ознайомитися з усіма вимогами адміністратора. Це допоможе отримати саме таку адресу, як ви хочете і не зіткнутися з несподіваними суперечностями у формуванні доменного імені.

Текст написано на основі статті: https://cityhost.ua/uk/blog/kak-pravilno-zaregistrirovat-torgovuyu-marku-dlya-polucheniya-domena-ua.html


Переглядів: 1581
Поширень: 0

Останні новини