У російському полоні залишаються понад дві тисячі українців

У полоні російських окупантів перебувають близько 2,5 тисячі українських військовослужбовців та цивільних.

Про це в інтерв’ю повідомила віцепрем’єрка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук.

"Ми говоримо про 2,5 тисячі полонених. Люди залишаються в полоні, і найгірше — там залишаються цивільні. Вже декілька обмінів поспіль цивільних не відпускають", — зазначила посадовиця.

Вона наголосила, що Росія повинна повернути цивільних українців без процедури обміну.

"Треба ставити питання руба і вимагати відпускати цивільних. Цивільні мають бути повернені, а не обмінені. І серед них є дуже багато жінок", — підкреслила Верещук.

Урядовиця додала, що в полоні досі перебуває велика кількість жінок.

"Жінок в полоні залишилося чимало. Якщо врахувати, що з "Азовсталі" вийшла 131 жінка, то уявіть собі, скільки жінок у неволі. Повернули лише декілька. Жінок треба визволяти, з ними поводять себе страшно. Вони знущаються, вони б'ють наших жінок, вони тортурують наших жінок. Світ не має мовчки дивитися і спостерігати, коли вбивають наших жінок в тюрмі", — зауважила віцепрем’єрка.

Ірина Верещук розповіла, що обмін полоненими, який відбувся 12 вересня, був дуже очікуваним і важливим для неї.

"Я про все знала, і спостерігала цю критику — та не могла говорити. Однак я знала, яка робота проводиться, наскільки президент заангажований в те, що відбувалося за зачиненими дверима. Я знала, що він шукає можливості через треті країни, знаючи, що Путіну не можна довіряти ані хвилини, ані секунди. Ми знайшли шлях через інші країни для цього обміну. І Саудівський принц, і Ердоган, всі долучилися — і маємо результат", — підкреслила урядовиця.

Окрім того, Верещук подякувала польському фонду ім. Климентія Шептицького, який надає кошти жінкам, звільненим з полону.

"До кінця місяця наші дівчата отримують по 80 тисяч гривень. Кожна жінка, звільнена з полону, отримає ці кошти. Це ще один вияв любові поляків до українців", — додала віцепрем’єрка.


Теги: війна

Переглядів: 900
Поширень: 0

Останні новини