За сім місяців війни в Україні загинули 17 журналістів

За сім місяців повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинуло 17 журналістів і працівників ЗМІ, включно з блогерами.

Про це йдеться у доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Як зазначають укладачі доповіді, десять із цих смертей сталися під час активних бойових дій, тоді як інші загинули за невідомих обставин у районах, які раніше або зараз контролюються армією РФ або пов'язаними з нею озброєними групами.

У доповіді також наголошується, що на окупованих територіях України обмежена свобода вираження поглядів, зокрема, доступу до ЗМ.

"Ми стурбовані тим, що звуження громадянського простору та вкрай обмежувальне середовище в районах, окупованих Російською Федерацією, заважають людям повідомляти про порушення прав людини, яких вони зазнали або свідками яких стали", – сказала голова Матільда Богнер.

Крім того, у доповіді йдеться про погіршення ситуації зі свободою висловлювання поглядів, об’єднання та мирних зібрань в окупованому з 2014 року Криму.

У Місії зазначили, що РФ продовжує придушувати свободу вираження поглядів "через застосування обмежувального, розпливчастого та нечітко сформульованого законодавства, караючи за широкий спектр фактичної чи уявної критики" РФ або її армії.

"Місія задокументувала переслідування 89 осіб у Криму за "публічні дії, спрямовані на дискредитацію Збройних сил Російської Федерації", відколи це законодавство було запроваджено в березні 2022 року", — йдеться у повідомленні.



Переглядів: 822
Поширень: 0

Останні новини