Українських військовополонених катували голодом

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українських військовополонених катували голодом і закликав міжнародні організації наполягати на дотриманні росіянами норм щодо гуманного ставлення до полонених під час війни.

"Коли я кажу, що наші військовополонені втратили десятки кілограмів ваги, перебуваючи в російському полоні, це не про те, що їх погано годували, це про те, що їх катували голодом.До того ж наглядачі за полоненими їли нормальну їжу перед зголоднілими полоненими, які місяцями виживали на тому мінімумі харчів, які важко назвати їжею", – написав омбудсмен у Telegram.

Він нагадав слова звільненого з полону Михайла Діанова: "Хочете закатувати людину чи морально і фізично знищити – не годуйте її. Годуйте ледь-ледь. Мало того, через місяць їжте при ній щось смачне".

Військовий в інтерв'ю описав, як російські "вертухаї" били по голові тих, хто "провинився", наприклад, повернув очі не в той бік. Навіть в останній день перебування у полоні, вони знущалися з українських воїнів.

За словами Лубінця, такі дії російських окупантів викликають обурення.

"Пряме ігнорування Женевських конвенцій. Пряме ігнорування нормального поводження з людьми. Пряме ігнорування здорового глузду. Про це не можна мовчати! Вкотре звертаюся до міжнародних організацій, аби наполягали на дотриманні росіянами норм щодо гуманного ставлення під час війни", – наголосив омбудсмен. Лубінець зазначив, що влада продовжуватиме працювати та визволяти українців з полону.

"Робимо для цього все, що в наших силах! Кожен українець і кожна українка мають повернутися додому!" – сказав він.


Переглядів: 3026
Поширень: 0

Останні новини