Директор обласної дитячої клінічної лікарні: реорганізація вінницького пологового будинку №2 – необхідність та виконання закону

Водночас відділення гінекології та жіноча консультація ПБ №2 продовжать працювати за старими адресами. А колективу запропонують працевлаштування в інших пологових закладах.

Зважаючи на демографічну кризу, питання реформування акушерсько-гінекологічної служби Вінницької громади піднімалося неодноразово протягом останніх 5 років. Реорганізація КНП «ВМК ПБ2» викликала доволі емоційну реакцію серед медичних кіл міста.

За останні 5 років кількість пологів у лікарнях Вінниці  зменшилась майже на чверть.

Про це в  ефірі радіо Місто над Бугом повідомив Василь Паненко -  радник Вінницького міського голови з питань охорони здоров’я, директор Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

За його словами, якщо розглянути більш детально роботу пологодопоміжних закладів Вінниці, то ми побачимо картину, яка вже давно вимагала вирішення і конкретних кроків деяких керівників:

«Сама охорона здоров’я постійно потребує змін. Медицина сьогодні має будуватись на економічних розрахунках. Це галузь, яка постійно потребує реорганізації для того, аби вона ефективно працювала. Рівень медичної допомоги постійно змінюється. І це природно», – сказав Василь Паненко.

Нагадаємо, що 01.07.2022 набули чинності Закон України №2347-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» та постанова Кабінету Міністрів України №741 «Про внесення змін до деяких постанов КМУ щодо забезпечення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення». З цього ж дня НСЗУ повертається до оплати закладам за фактично надані послуги та пролікованих пацієнтів:

« Документи, які ви назвали, є обов’язковими до виконання. Тому була створена робоча група експертів і проведена всебічна оцінка функціонування пологодопоміжних закладів комунальної власності. Щодо пологового будинку №2, то за перше півріччя були використані усі зароблені кошти на виплату заробітних плат. При такій динаміці можна прогнозувати, що за підсумками ІІ півріччя на виплату зарплати не вистачатиме 25% коштів. А це майже 1 млн. грн. Персонал ПБ №2 з вересня переведено на 0,75 ставки. Заклад потенційно збитковий. Це загрожує боргами по зарплаті і банкрутством КП».

А що стосується органів місцевого самоврядування, то вони мають чітко виконувати Закон і постанову і формувати госпітальні округи.

«Вони мають надавати медичну допомогу шляхом організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я, – сказав Василь Паненко і продовжив: Завдання місцевого самоврядування не просто читати ці закони, а достатньо швидко реагувати, щоби не втратити момент надання якісної медичної допомоги».

Залишається незмінним те, що відділення гінекології та жіноча консультація ПБ №2 продовжать працювати за старими адресами. А колективу буде запропоновано працевлаштування в інших пологових закладах –переважно в Центрі матері та дитини. На основі висновків робочої групи медична рада 14 вересня 2022 року рекомендувала здійснити реорганізацію шляхом приєднання ПБ №2 до МКЛ «ЦМтаД».

«Таким чином, на Лівому та Правому березі функціонуватимуть потужні пологові заклади, які зможуть забезпечити якісні послуги усім майбутнім матусям», – сказав Василь Паненко.


Теги: медицина

Переглядів: 1518
Поширень: 0

Останні новини