Грип у епідсезоні 2022–2023: вінничан закликають імунізуватись

В умовах епідемії гострого вірусного захворювання COVID-19 особливо активно постає необхідність вакцинуватися, в тому числі від сезонного грипу. Вакцина від COVID-19 не захищає від відповідних штамів грипу і навпаки. Тому дуже важливо комплексно захистити себе та близьких.

Обидва щеплення належать до рекомендованих і отримати їх можна одномоментно чи з інтервалом в 2 тижні. Імунізуватись найкраще до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень – жовтень), щоб виробився імунітет і утворилася достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно, приблизно, 2 тижні. Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. Всупереч поширеному міфу, це не послаблює, а навпаки – посилює здатність організму протистояти грипу.

Кому варто вакцинуватися першочергово?

Медичним працівникам, які мають вищий ризик захворіти на грип через особливості професії. МОЗ закликає їх захистити себе і своїх пацієнтів та зробити щеплення від грипу. Вагітним, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності. Особам літнього віку, імунітет яких із віком стає менш ефективним у боротьбі з грипом, який може мати серйозні наслідки, коли людині за 65. Пацієнтам із хронічними захворюваннями, яким слід пам’ятати, що за наявності хронічних недуг ризик ускладнень грипу значно підвищується, тому важливо захистити себе від них. Учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Варто зазначити, що на території Вінницької міської територіальної громади продовжується дія міської програми «Стоп грип на 2016 – 2023 роки». Жителям Вінницької МТГ, які вирішили скористатись Програмою, 50% вартості вакцини відшкодовується за рахунок коштів бюджету ВМТГ. Дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям з інвалідністю щеплення проводиться безкоштовно.

Для того, аби отримання щеплення необхідно звернутись до свого сімейного лікаря.

«Щорічна вакцинація – найдієвіший спосіб захиститися від грипу та попередити тяжкі ускладнення хвороби, – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Одне щеплення захищає впродовж усього епідемічного сезону від найбільш поширених і небезпечних штамів. Вакцина позитивно впливає на імунітет людини, зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно».

Також варто запам’ятати, що лікувати вірусні захворювання антибіотиками — хибна думка відповідно до затверджених протоколів лікування.

Для профілактики грипу у наступному сезоні запропоновані чотиривалентні вакцини проти вірусів грипу, які ймовірно циркулюватимуть на території України:

вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09; вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2); вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria); вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Переглядів: 1079
Поширень: 0

Останні новини