Як зберегти спокій в умовах масових повітряних атак?

Минулі тижні запам’ятались українцям масованими повітряними атаками та довготривалими повітряними тривогами. Через це багато хто почав відчувати тривогу та занепокоєння. У таких випадках паніка – ворог №1.

Для того аби зберегти спокій та холодний розум, вінничанам рекомендують дотримуватись психологічних правил.

Потрібно бути готовим до будь-якого розвитку подій

Потрібно завжди пам’ятати, що війна триває і вона ще буде тривати. Кожного дня ворог наносить удари по території України. Регулярність та потужність цих атак змінюється, але вкрай важливо бути морально готовим вчасно та адекватно реагувати на загрози.

Потрібно дотримуватись правил безпеки

Нікому не відомо куди саме прилетить ракета, чи яке місто буде обстріляне, тому вкрай важливо дотримуватись правил безпеки під час повітряної тривоги.

Завжди тримати тривожну валізу напоготові

При критичних ситуаціях кожна секунда на вагу золота, тому вкрай важливо тримати напоготові тривожну валізу. Потрібно регулярно перевіряти та поновлювати продукти в ній.

Потрібно вивчити маршрут до безпечного місця

Потрібно створити та вивчити маршрут до безпечного місця. До уваги потрібно взяти місця, які часто відвідуються. Це може бути: школа, дитячий садок, супермаркет, магазин, спортивна секція, тощо. Потрібно поговорити з дітьми та літніми батьками і проробити сценарії для будь-якої ситуації.

Потрібно продумати маршрути евакуації

Варто подумати про власні евакуаційні маршрути з місць перебування, зважаючи на різні можливі сценарії (коли загроза може насуватися з різних напрямків). Потрібно уважно слідкувати та довіряти лише повідомленням на офіційних каналах інформування органів влади.

Страх – це нормально

Страх – це здорова реакція організму на загрозу. Але слід пам’ятати про те, що не можна давати страху заволодіти собою.

Потрібно розвантажувати психіку і не блокувати емоції

Емоції – прояв відчуттів, вони можуть бути дуже різними – радісними і сумними, позитивними і негативними, цілісними та глибокими або мозаїчними та ніби «розірваними». Дуже важливо зрозуміти, що емоції – це почуття, які проявляються на зовні, тому одна з основних функцій емоцій – винести почуття з глибин психіки – свідомості та підсвідомості. Блокуючи та стримуючи емоції всередині, вони припиняють виконувати свої основні призначення – розвантаження психіки. Це дозволяє захистити її від надмірних навантажень.

Потрібно навчитись розуміти себе, та власні відчуття

Дуже важливо дозволити собі відчувати та проявляти власні емоції — справжні, а не ті, на які намагаються спровокувати ззовні. Людина може почуватись спокійно в будь-якій ситуації – навіть в епіцентрі надзвичайних або критичних подій. Спокійно не означає безвідповідально або байдуже. Спокійно означає впевнено в собі, розуміючи, що відбувається довкола, та приймаючи виважені рішення щодо власних дій. На практиці внутрішній спокій та впевненість є дуже важливими для прийняття оптимальних рішень в критичних ситуаціях. З погляду психології відчуття внутрішнього спокою є головним критерієм того, що з людиною все добре. Втрата такого спокою зазвичай є наслідком стресу – якщо впродовж трьох діб не вдалось повернутись до нормального стану та світосприйняття, варто звернутися по підтримку до фахівця.

Потрібно вчасно звертатись по допомогу

Вкрай важливо вчасно звертатись за допомогою до психолога і чим раніше, тим краще. У більшості випадків буде достатньо однієї консультації, щоб впоратись зі страхом. Важливо не затягувати, оскільки у таких випадках однією консультацією не обійтись. Але і в такій ситуації важливо пам’ятати, що ситуацію можна успішно пропрацювати – головне, звернутися до кваліфікованого фахівця.

Потрібно активно жити та не відкладати життя на «після війни»

Широкомасштабна воєнна агресія росії докорінно змінила життя всієї країни, перетворивши мирне життя більшості громадян України на життя в умовах війни. Але важливо пам’ятати, розуміти та відчувати, що, перетворюючись з мирного на воєнне, життя не зникає, а лише змінюється. Воно стає дуже насиченим викликами, змінами, новими та сильними емоціями – але воно продовжує бути життям. Саме тому потрібно продовжувати жити, вести свої справи, навчатися відчувати та емоціонувати, дбати один про одного та про себе і берегти своїх близьких та себе.


Переглядів: 908
Поширень: 0

Останні новини