Що таке «брудна бомба» і як врятуватись

У Центрі стратегічних комунікацій вважають малоймовірним застосування «брудної бомби» проти українців. Однак в російські терористи останнім часом про це говорять. Тому, про всяк випадок, населення мусить мати інструкції, як діяти.

Про це на офіційній фейсбук-сторінці пише Центр стратегічних комунікацій.

«Брудна бомба» – це суміш вибухівки, наприклад динаміту, і радіоактивних речовин. Не слід плутати її з ядерною зброєю і вибухом на АЕС. «Брудні бомби» ще називають «зброєю терористів», бо вони в першу чергу – інструмент залякування.

Вона не може створити ядерний вибух, але може поширити радіоактивне забруднення в порівняно невеликих кількостях і на обмежені відстані. Головна небезпека «брудних бомб» – це сам вибух, від якого можуть загинути чи постраждати люди.

Зазнати радіаційного впливу можуть першочергово ті, хто опинився в епіцентрі вибуху. На більших відстанях від місця вибуху небезпека є тільки у випадку, коли люди вдихають пил, їдять забруднену їжу або п’ють забруднену воду.

Тому правила порятунку в разі застосування «брудної бомби» такі ж, як і під час радіаційної аварії на АЕС: прямуйте в укриття, залишайтесь в укритті, слухайте подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.

Важливо: Україна серйозно ставиться до загрози ядерних провокацій і запрошує в Україну моніторингові місії ООН і ОБСЄ.


Переглядів: 2197
Поширень: 0

Останні новини