Моргунов відзначив уповноважених по будинках та голів ОСББ за облаштовані укриття та пункти обігріву

З генератором, wi-fi, освітленням, електроприладами, запасами їжі, іграшками для малечі та санвузлом. Приблизно так можуть виглядати підвали в багатоквартирних будинках, які в умовах непередбачуваного опалювального сезону, мають тимчасово стати і пунктами обігріву. Наразі, аби зігрітися у випадку відсутності опалення, мешканці уже понад 60 багатоквартирних будинків міста подбали про електрогенератори у своїх підвалах.

Сьогодні, 10 листопада, міський голова Вінниці Сергій Моргунов, вже вдруге зустрівся з вінничанами, які спільно з сусідами облаштували укриття у своїх будинках. Їх відзначили грамотами та грошовими преміями, продовжуючи практику фінансової підтримки містян за докладені зусилля.

«Дуже важливо, що люди згуртувалися та проявили ініціативу. Адже, без підтримки людей, ні одна влада, ні в одній країні, самостійно нічого не може зробити, – зазначив Сергій Моргунов, оглядаючи один з облаштованих пунктів обігріву по вулиці Стельмаха. – Зараз ворог відкрито заявляє, про свої наміри посіяти паніку та хаос, зруйнувавши нашу інфраструктуру. Тому ми маємо бути готовими до найгірших сценаріїв. Саме тому, коли ми звертаємось до городян із закликами закуповувати генератори — люди мають розуміти усі загрози, а не вважати це нашою забаганкою. Уявіть ситуацію, коли в 400-тисячному місті немає опалення. На базі шкіл, садочків та деяких інших наших закладів, в яких ми організовуємо муніципальні пункти обігріву, ми не зможемо розмістити таку кількість людей. Тому ще один з варіантів — це пересувні мобільні пункти обігріву, які потрібно ставити в дворах будинків. А найкраще — це подвійне використання підвальних приміщень як об’єктів подвійного призначення: і як укриття, і як пункт обігріву».

Укриття в багатоповерхівці по вулиці Стельмаха розраховане приблизно на сто людей, розповідає міському голові уповноважений по будинку. В перші дні війни сюди спускалися близько 90 мешканців, сьогодні - близько 20-30.

Тут жителі будинку встановили не лише генератор, а й інші прилади обігріву. Також є інтернет, мікрохвильова піч, холодильник, електрочайник, іграшки для дітей. Також тут облаштували умивальник та туалет. На підлозі зробили стяжку, стіни - пофарбували.

«Ми почали приводити підвал до ладу ще в 2020 році, не хотілось, щоб люди ходили по пилюці, – каже уповноважений по будинку по вулиці Стельмаха, 1, Сергій Польгуль. – До робіт долучалися мешканці ряду квартир, багато що я робив сам разом зі своїм 13-річним сином. Таким чином ми змогли зекономити на вартості робіт. На накопичені таким чином кошти, я написав заяву до управляючої компанії і нам купили унітаз та умивальник, міська рада передала генератор. Зараз, за рахунок отриманої премії, плануємо провести ще деякі роботи, зробити, на всякий випадок, решітку біля генератора тощо».

В деяких інших укриттях були проведені ще більш масштабні роботи. «Ми коли взялися за облаштування свого підвалу, то вибрали три машини ґрунту, — розповідає голова правління ОСББ «Подолянка – 12» Ігор Тарашевський. — Цим питанням ми почали займатися ще рік тому, тож коли прийшла біда — ми уже були готові. Зробили нову проводку, освітлення, обшили стіни, зробили умивальник, душову, окремі кімнати для дітей тощо. Є генератор».

Загалом на сьогодні, вінницькими ОСББ придбано уже 32 генератори. «Можливо насправді ця цифра більша, адже не усі ОСББ повідомляють про це», – зазначає начальник відділу по розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міськради Ігор Іванов.

Мешканці будинків з управляючими компаніями придбали ще 29 генераторів.

«Надворі вже майже зимовий період, тому питання створення пунктів обігріву в підвалах багатоквартирних будинків – це оптимальний варіант,— каже директор департаменту житлового господарства Роман Фурман. — Тут вже є певні умови, які дозволяють перебування мешканців та перехожих під час повітряної тривоги. Питання в тому, аби доукомплектувати ці приміщення під пункти обігріву, але без участі мешканців вирішити його практично неможливо».

Як зазначає голова правління ОСББ «ЮМІР» Олег Побірський, важливо, що міська рада направляє та заохочує.

«Якщо ми говоримо про Вінницю — ми завжди наголошуємо, що сила нашої громади в згуртованості та єдності, — зазначив міський голова Сергій Моргунов. — Саме сильна територіальна громада може спільно пережити всі виклики. Дякую, що ви – люди великої свідомості, що взяли на себе ініціативу та відповідальність. Переконаний, що спільно з вами ми зможемо пережити усі виклики та з гордістю зустріти Перемогу».



Переглядів: 1282
Поширень: 0

Останні новини