Вінницькі волонтери сплели понад 18 тисяч квадратних метрів маскувальної сітки для ЗСУ

Від початку повномасштабної війни більше 18 тисяч квадратних метрів маскувальної сітки сплели у Вінниці в волонтерському центрі «Замасковані».

Працюють щодня, адже замовлення від ЗСУ надходять регулярно. Зараз волонтери активно виготовляють зимові сітки і наголошують, що у цій справі не буває зайвих рук.

Працювати почали фактично від 24 лютого, зорганізував процес військовий ветеран та волонтер Петро Зубик, до якого швидко долучилися решта активістів. Кількість людей, що плетуть сітки постійно змінюється, основний колектив волонтерського центру – це 10-15 людей, вінничан та переселенців.

Волонтери винайшли власний новаторський спосіб виготовлення маскувальних сіток. За основу використовують спеціальну сітку, обплітаючи її матеріалом, відповідно до потреб та сезону.  Виготовлені за цим способом сітки за дев’ять місяців повномасштабної війни дуже добре себе зарекомендували і мають схвальні відгуки від військових.  Сітки легкі, компактні, ними зручно користуватися. 

Ще однією перевагою є простота методу плетіння – навчитися може кожен, для цього не потрібно ніяких особливих навичок, і займає навчання до 10 хвилин.

Матеріали закуповують за донати небайдужих людей, доєднатися може кожен охочий. 
«Хочу подякувати усім хто сприяє волонтерському руху, бо військовим це дійсно максимально потрібно. Запити не зменшуються, тому закликаємо усіх долучатися», - розповідає волонтер Євген.

Наразі в роботі біло-сірі сітки із піксельної тканини, кольори максимально ефективно маскують українських захисників. Сітками накривають автомобільну, артилерійську техніку та інші об’єкти. 

В середньому за місяць волонтери виготовляють близько 2 тисяч квадратних метрів сіток, а також кікімори та інші засоби для маскування. 

Вінничанки Настя та Іра приходять плести сітки регулярно. Праця не складна, але монотонна та кропітка. Дівчата кажуть, що на щоденне волонтерство їх мотивують думки про перемогу. 

Волонтерський центр працює у приміщенні одного із вінницьких ліцеїв. Директор департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко зазначила, що в волонтерській діяльності бере участь багато освітніх закладів. Крім маскувальних сіток роблять окопні свічки, ліплять вареники та виготовляють інші потрібні для українських військових речі. 


 


Теги: волонтери

Переглядів: 1615
Поширень: 2

Останні новини