Приміщення ресторану "Вєтєр Странствій", що у центрі Вінниці, хочуть повернути державі

При здійсненні конституційної функції представництва інтересів держави в суді прокуратурою Вінницької області виявлено факт привласнення державного майна приватною юридичною особою. За час існування Союзу РСР різним профспілковим організаціям, для здійснення діяльності, передано у відання (користування) державне майно. Зазначене майно залишалось державною власністю та могло відчужуватись лише уповноваженими державними органами.

У радянські часи в області існував профспілковий туристичний клуб "Меркурій", який користувався двома будівлями державної власності по вул. Пушкіна, 40, 42  у м. Вінниці. Після проголошення незалежності України майно туристичного клубу "Меркурій" залишилось у державній власності та продовжувало безоплатно використовуватись туристичним клубом.

У 1991 році клуб реорганізовано у профспілкову організацію Вінницький туристсько-спортивний союз. Акціонерним товариством федерації профспілок "Укрпрофтур" у безстрокове користування цій організації передано все профспілкове майно, яке перебувало на балансі Вінницького міського туристичного клубу "Меркурій". Однак у подальшому, в 1995 році, утворено громадську організацію "Вінницький туристсько-спортивний союз". ЇЇ засновниками (а, отже, і власниками) стали 4 фізичних особи.

У 2001 році посадові особи громадської організації подали до виконавчого комітету Вінницької міської ради документи щодо оформлення права власності на нерухоме майно, не згадавши, що будівлі по вул. Пушкіна, 40, 42 у м. Вінниці є державними та передавались лише в користування.

На підставі недостовірних документів того ж року виконавчим комітетом прийнято рішення про оформлення за громадською організацією "Вінницький туристсько-спортивний союз" права власності не вказані будівлі, загальна площа яких склала 1098 м кв.  Таким чином, державне майно площею майже 1,1 тис м кв безоплатно перейшло у власність приватної громадської організації.

На цей час у спірних приміщеннях здійснюється комерційна господарська діяльність – розташований ресторан "Вєтєр Странствій". 

З метою захисту інтересів держави прокуратурою подано до суду позов в інтересах Фонду державного майна України про визнання незаконним та скасування вищевказаного рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради, визнання права власності на зазначені будівлі за державою в особі Фонду державного майна України та зобов'язання громадської організації "Вінницький туристсько-спортивний союз" їх повернути.



Вулиці: ПУШКІНА

Переглядів: 3518
Поширень: 0

Останні новини