Кілька днів без світла: як прожити в умовах довгого блекауту

Через регулярні рашистські обстріли енергетичної системи, українці дізналися що таке блекаут. Як його пережити, якщо світла нема годинами або навіть цілими днями?

Критична інфраструктура потерпає від постійних атак, наслідки котрих ліквідовують великими зусиллями. 23 листопада після нападу агресора Україна пережила перший блекаут у своїй історії. Крім того, що українці залишилися без світла, води та опалення вперше сталася аварійна зупинка всіх атомних енергоблоків.

Однак українців попереджають, що новий ракетний удар з боку ворога може бути ще більш масованим, та закликають усіх бути готовими до тривалого відключення світла і завжди прислухатися до сигналу повітряної тривоги.

Альтернативне освітлення

На сьогодні на українському ринку є чимало пропозицій ліхтариків на будь-який смак та гаманець. Тож слід запастися такими пристроями:

ліхтарями або лампи на батарейках (та відповідно акумуляторами чи батарейками до них); ліхтариками, що заряджаються від розетки, котрі можна буде підзарядити коли увімкнуть світло або у пунктах незламності; кемпінговими ліхтарями, котрі створюють розсіяне освітлення та заряджаються від USB та від сонячної батареї; динамо-ліхтарями; міні-лампами, які приєднуються безпосередньо до павербанків; налобними ліхтарями на батарейках; ліхтарями 3-в-1, що оснащені сонячною батареєю, з вбудованим акумулятором.

У звязку з ажіотажем, всі вищеописані пристрої можуть коштувати не дешево. Для освітлення також згодяться й інші пристрої, котрі можуть працювати автономно, наприклад – кільцева «блогерська» лампа, що заряджається через  USB, або новорічна гірлянда на батарейках.

Також варто запастися свічками. У Центрі стратегічних комунікацій радять користуватися свічками з бджолиного воску. Вони найбільш екологічні, безпечні, мають різкого запаху. Віск у них не горить, а плавиться. Традиційна церковна свічка, яка має діаметром до 1 см та висотою 30 см буде горіти 3,5 години.

Свічки з рослинного воску можуть горіти та давати світло різний час, усе залежить від типу та виробника. Використовувати парафінові свічки медики не радять. Під час їхнього горіння в повітря викидаються канцерогени.

Засоби індивідуального обігріву

Якщо немає опалення, то слід запастися грілками. Стандартна резинова грілка, яка наповнюється водою коштуватиме до 200 грн.

Також можна придбати каталітичну грілку, котра працює на бензині і добре нагрівається. Вартість пристрою коливається в межах 400-1500 грн в залежності від виробника.

Існують також кишенькові багаторазові грілки для рук, котрі можна заряджати від електрики. Та хімічні грілки для рук, ніг, тіла.

Просту грілку можна зробити із пластмасової пляшки, наливши туди гарячої води. Найкраще замотати таку пляшку в рушник, щоб не обпектися. Якщо є генератор або інше автономне живлення, то гарним способом обігріву стане електро-ковдра.

Читайте також: Як не спалити своє житло. Безпечне користування генераторами та пальниками

Приготування їжі

Для приготування їжі найкраще підійде міні-газовий (туристичний) пальник. Пристрій дуже простий в експлуатації, накручується на невеличкий балон, відкривається вентиль і газ підпалюється сірниками. Слід подбати про запас їжі, що не псуватиметься без холодильника і яку можна готувати без електроенергії.

Варто купити:

сублімовані продукти (каші, супи-концентрати); консерви; хлібці, печиво, сухарі; сухофрукти та горіхи; енергетичні батончики; льодяники, шоколад.

Якщо у холодильнику є продукти, які псуються – слід рідше відкривати дверцята, щоб зберігався холод. У разі довгого блекауту спершу радять з’їсти продукти, які швидко псуються.

Ввзимку частину їжі можна тримати на балконі або закріпити в контейнері за вікном. За низької температури частину їжі можна тримати на балконі чи надворі. Для цього можна зробити невеликий контейнер і міцно закріпити його за вікном.

Подбати варто і про запас води в такому розрахунку:

3 літри питної води на одного дорослого; 10-12 літрів технічної води для гігієни та приготування їжі.

Якщо питна вода закінчиться і поповнити запаси не вийде, можна користуватися технічною водою, після кипятіння. Варто купити відповідні таблетки для знезараження води, що продаються в туристичних відділах та в аптеках.

У деяких містах вже розгортають пункти розливу води на випадок знеструмлення на насосних станціях водоканалів. Зокрема, у Вінниці – 34 таких пункти.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки надали поради, що приготувати без електрики. Насамперед йдеться про каші швидкого приготування, які достатньо лише залити окропом і залишити на деякий час.

Швидко готуються такі крупи: кускус, гречка, ячка, пшоно. Їх можна не варити, а залити окропом і залишити настоятися кілька годин у термосі. Вівсянку – заливати холодною водою, кефіром чи молоком.

Інтернет та мобільний зв’язок

Під час відключень електроенергії рекомендується зменшити використання мобільного зв’язку через посилене навантаження. У Державній службі спеціального зв’язку надали відповідні роз’яснення:

слід використовувати фіксовані мережі, наприклад, деякі укриття облаштовані Wi-Fi; обмежити перегляд та завантаження відео, відеозвязку, голосових повідомлень – на корить текстових повідомлень; варто скоротити тривалість розмов; обмежити трафіку в налаштуваннях застосунків; вимкнути автозавантаження медіафайлів в месенджерах; можна скористатися національним роумінгом, якщо не працюють мобільні мережі; національним роумінгом;

Пункти незламності

Ці пункти приймають людей під час блекауту. Тут облаштовані місця для обігріву, інтернет, кухня та інші потрібні сервіси. Перелік пунктів у Вінниці можна знайти за цим посиланням.

В пунктах має бути:

електроенергія; засоби зв'язку та інтернет; опалення, засоби обігріву, ковдри, теплі речі; вода, теплі напої; кабелі, зарядки для мобільних телефонів, павербанків; місця для відпочинку в тому числі для дітей та матерів з немовлятами; аптечки.

Зокрема, у Вінниці створили інтерактивну мапу таких пунктів.



Переглядів: 2124
Поширень: 2

Останні новини