Громадський транспорт Вінниці 2023: блекаут, подорожчання, перспективи оновлення транспорту

На початку грудня Україна пережила чергову масовану ракетну атаку з боку росії. Влучання в об’єкти енергетичної інфраструктури вплинули на всі сфери життя, в тому числі – на громадський транспорт. 

Умови війни: як працює громадський транспорт у Вінниці

Обмеження руху електротранспорту зараз задіюють у різних областях, зокрема, на Одещині він через знеструмлення спинявся повністю. Труднощі є й у інших регіонах.

Про те, як працює вінницький транспорт під час війни розповів генеральний директор КП «Вінницька транспортна компанія» Олександр Нечаєв: «Ситуація із транспортом у Вінниці контрольована, не дивлячись на обмежені можливості енергосистеми. Щоб містяни могли їздити у години-пік, співпрацюємо із обленерго, живлення в цей час стараються не відключати, але випадки бувають різні».

Зараз у Вінниці курсує 21 трамвай за марштрутом №4 і ще три – за маршрутом №3. Крім того, на лініях працюють 110 тролейбусів, 65 автобусів та 227 маршрутних таксі. Останнім часом, у Вінниці траплялися ситуації, коли через припинення електропостачання трамвай спинявся на проїжджій частині,  створюючи затор.

«У нас постійна співпраця з енергетиками, щоб знеструмлення не було несподіванкою, ми могли знати де, в який час будуть відключати, аби мінімізувати такі випадки. Якщо вже сталося, ми відбуксовуємо окремі трамваї та тролейбуси з перехрестя. Забрати весь транспорт з вулиць – неможливо. Але якщо якусь ділянку знеструмлюють надовго, то енергетики нас попереджають, і ми маємо змогу вивести рухомий склад»,  зазначив пан Олександр.

Що буде із громадським транспортом Вінниці в 2023 році?

В листопаді, Вінницею почав курсувати новий тролейбус «VinLinе». Цей транспорт енергоощадний та має запас автономного ходу. Раніше анонсували, що в місті з’явиться більше тролейбусів цієї моделі. У Вінницькій транспортній компанії обіцяють, що нові тролейбуси будуть зроблені, але війна впливає на логістику, тож точні терміни поки що невідомі.

«Вінницький транспорт стабільно працює і вінничани мають розуміти, що всі складнощі, які трапляються – з об’єктивних причин. Зараз вся країна воює», - сказав Олександр Нечаєв.

Скільки коштуватиме проїзд у 2023 році?

Водночас, в НЕК «Укренерго» повідомляють про подорожчання цін на електроенергію в 2023 році. До всього, піднімуть також вартість диспетчерських послуг, тож загалом подорожчання становитиме 107% порівняно з поточними цінами.

Збільшення тарифів торкнеться бізнесу. Новий тариф становитиме 636,17 гривні/МВт-год, послуги диспетчеризації здорожчають до 207,63 гривні. В результаті подорожчають товари та послуги, в тому числі – транспортні. Зараз вартість проїзду в трамваях та тролейбусах Вінниці становить 8 гривень.

Крім електроенергії в 2023 році здорожчає й бензин. Нацбанк прогнозує, що наступного року паливо (бензин, дизель та автогаз) збільшиться в ціні на 20%. Таке подорожчання у НБУ пояснюють поступовим зниженням ціни на нафту та поверненням системи оподаткування палива до довоєнного рівня, що очікується на початку 2023 року.

В методиці розрахунку тарифів на пасажирське автомобільне перевезення зазначено, що ціна проїзду переглядається в разі зміни вартості палива більш ніж на 10%. Враховуючи це, вартість проїзду в автомобільному транспорті у Вінниці в 2023 році – зросте. Зараз квиток на муніципальний автобус коштує 12 гривень, проїзд у маршрутному таксі – 15, а на деяких довших маршрутах – 18 гривень.

Читайте також: Вінниця Цифрова – найкомфортніше місто України розпочало розробку власного додатка



Переглядів: 3815
Поширень: 5

Останні новини