Медична реформа - інфраструктурний етап: що буде з приміщеннями наразі збиткових пологових будинків Вінниці?

«Медична реформа триває. Її інфраструктурний етап передбачає оптимізацію закладів та медперсоналу відповідно до навантаження, тобто кількості наданих послуг. Усі приміщення, що знаходяться на балансі міської ради залишаються у місті. Однак, їх функціонал буде змінюватись відповідно до вимог часу та потреб пацієнтів» - розповів директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш в інтерв’ю радіо Місто над Бугом.

Посадовець також прокоментував скандал навколо пологового будинку №2 міста Вінниці. Олександр Шиш пояснив, що наразі іде інфраструктурний етап медичної реформи.

«Законодавець вніс зміни в нормативно-правові акти стосовно охорони здоров’я, які вступили в силу 21 липня 2021 року. Тому ми повинні погодити кількість надавачів медичних послуг до фактичного попиту на ці послуги. Наприклад, на 6 вагітних 9 акушерів, що свідчить про повний дизбаланс, який спостерігається у більшості областей. Останніх 6 років кількість пологів у місті Вінниця в середньому зменшується на 250 в рік. Для того, щоб пологовий заклад заробив кошти на утримання персоналу, пологів не вистачає. Медичний заклад повинен виконати зобов’язання перед працівниками і закупити медикаменти. Якщо цей заклад не реалізує певну кількість послуг, то в нього виникають складнощі спочатку із закупівлею медикаментів, а згодом  - із заробітною платнею. І все закінчується банкрутством. На 12 грудня заборгованість пологового будинку № 2 складає 5 мільйонів 441 тисячу. Що ж до Центру матері та дитини, там також є заборгованість, але вона є меншою», - зазначає пан Олександр.

«На меті із 3 закладів створити 2. Вони будуть функціонувати на лівому та правому березі Вінниці, тобто доступність не погіршиться, а наповненість пацієнтами закладу стане кращою, - пояснює Олександ Шиш. – Це своєрідна оптимізація медичних закладів».

Підсумовуючи вищесказане можна стверджувати, що Центр матері та дитини і Пологовий будинок №2 об’єднуються, виходячи з принципів територіальності, фінансової забезпеченості і вмотивованості у процесі надання медичних послуг.

Наскільки вдається долати медичній галузі Вінниці ті виклики, що пов’язані з війною?

«Галузь охорони здоров’я міста виконує ті завдання, які поставлені перед нею військовою адміністрацією та керівництвом Вінницької міської ради. Можемо говорити про достатню  забезпеченість усім необхідним і адекватно відповідаємо на ті навантаження, які перед нами виникають», - відповів директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш.



Переглядів: 966
Поширень: 0

Останні новини