Залізничний маршрут через Вінницю потрапив у топ маршрутів Європи на 2023 рік

Поїзд №351/352 Київ — Кишинів, який був запущений у листопаді, потрапив у топ залізничних маршрутів Європи на 2023 рік. Маршрут проходить, тому числі, через Вінницю.

"Укрзалізниця" повідомила, що до переліку найкращих, цей поїзд додав міжнародний туристичний портал Lonely Planet.

За твердженням видання, безперервна робота Укрзалізниці стала символом стійкості під час повномасштабного вторгнення. Відновлення залізничного сполучення між Кишеневом та Києвом є дуже важливим, особливо після 24 років перерви.

Маршрут №351/352 проходить, зокрема, через такі міста:

Київ Козятин Вінниця Жмеринка Бар Могилів-Подільський Велчинець Окниця Унгени Кишинів

Зупинка на станції Унгени, що в західній частині Молдови, дозволяє дістатися до румунського міста Ясси. Там знаходиться аеропорт, важливий для повернення евакуйованих українців додому.

"Радіємо такій увазі до нашого поїзда і залюбки приймаємо на борту наших поїздів — як українців, так і закордонних друзів", — пише "Укрзалізниця".

Фото: УЗ

Цей маршрут "Укрзалізниця" називає "Поїздом Перемоги".

Він особливий тим, що кожен вагон присвячений одному із окупованих регіонів України. З семи семи вагонів, п'ять –  купейні, два – плацкартні. Подорож від Києва до Кишенева триває 13 годин.

Чому маршрут Київ – Кишинів такий популярний

За даними Посольства України у Респуцбліці Молдова, до повномасштабної війни українська меншина в цій країні складала 6,6% населення (мойже 200 тисяч осіб). Українці є третьою по чисельності етнічною групою в Молдові.

Після початку вторгнення кількість наших громадян у Молдові суттєво зросла. Портал Statista, станом на кінець грудня 2022 року, опублікував інформацію про чисельність українських переселенців у Молдові: 100,5 тис. осіб.

Українські переселенці в Молдові

Українці можуть легально залишатися в Молдові, без набуття будь-якого статусу. Люди працевлашовуються, отримують фінасову допомогу ООН, консультацію місцевих лікарів, влаштовують дітей у школи.

За розпорядженням Комісії з надзвичайних ситуацій, громадяни України до 1 лютого 2023 року можуть перетнути молдовський кордон за спрощеною процедурою. 

Однак більшість українців сприймає Молдову як транзитну країну, через яку можна легко потрапити до ЄС. Від початку війни молдовський кордон перетнули більше 400 тисяч українців.

Втім, переміщуються люди і в зворотний бік, з Молдови до України. Перший сплеск таких поїздок стався у травні. Соціологи прогнозують, що після завершення війни повернеться 90% біженців.

Тоді люди поїдуть маршрутом Кишинів – Київ, щоб повернутися додому остаточно.

Частина із них – залишиться у Вінниці.   



Переглядів: 2034
Поширень: 0

Останні новини