На Вінниччині охоронятимуть найбільшу в Україні популяцію зубрів

На Вінниччині мешкає найбільша в Україні популяція зубрів. Наприкінці минулого року у Міндовкілля було затверджено «План дій щодо збереження та відтворення зубра в Україні», розроблений спільно з громадськими екологічними організаціями та науковцями НАН України. Про це повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства.

"Лісівники Вінниччини давно чекали такого документа, адже з 1979 року успішно розводять у лісах Вінницької області червонокнижного зубра." - йдеться у повідомленні.

Вінницька популяція зубрів є найчисельнішою родиною червонокнижної тварини в Україні:

під час останнього обліку вінницькі лісівники нарахували 110 особин зубра європейського; минулого року народилося 9 теляток; із загальної кількості – 14 особин молодняка віком 2-4 роки. серед дорослого поголів’я нарахували 44 самців та 43 самки (гендерно правильна популяція).

Основне стадо зберігає групу зубрів чисельністю 72 особини. Вінницька область має найчисельнішу в Україні популяцію зникаючого виду, яка до того ж - зростає.

На збільшення чисельності тварин, крім природоохоронного статусу, впливає якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення усіх біотехнічних заходів. Є й природні фактори - старіння зубрів, природна смертність, які теж щороку забирають кілька особин.

Вінницьких зубрів відловлюють та переселяють в інші регіони України. За минулі роки 30 вінницьких зубрів переїхало в різні куточки України, їх переселяють задля збереження виду. На Вінниччині щільність популяції становить п’ять особин на 1000 га угідь (при нормі - три)

Зубр європейський – є найбільшою твариною у Європі, яка через неконтрольоване полювання за кілька століть опинилася на межі зникнення. У більшості країн Європи цей вид знищили повністю.

На сьогодні в Україні налічується близько 400 особин зубра європейського. Виконання плану дій зі збереження цієї тварини допоможе збільшити його чисельність на території України.

Фото: Пресслужба Вінницького ОУЛМГ


Переглядів: 1746
Поширень: 0

Останні новини