Міністр енергетики розповів, чи імпортує Україна електроенергію

Міністерство енергетики України розраховує на збільшення імпорту електроенергії з Європи, який з 1 січня  вже відбувається у невеликих обсягах, повідомив міністр Герман Галущенко. 

"Наразі імпорт невеликий, але він триває з 1 січня. Більше того, ми зробили можливість для підприємств закуповувати, і це відповідно впливатиме на постачання та їхнє можливе обмеження у постачаннях", – сказав він журналістам Інтерфакс-Україна у Києві в середу.

Коментуючи можливі обсяги імпорту, Галущенко розповів, що вони залежатимуть від ситуації з ремонтом та залучення до роботи енергосистеми блоків найближчим часом.

"Багато залежатиме від майбутніх обстрілів енергосистеми, які пошкодження будуть, але, безумовно, на імпорт ми також розраховуємо", – додав глава Міненерго.

За його словами, питанням імпорту сьогодні займаються багато трейдерів, як державних, так і приватних. 

Як повідомляло раніше Міненерго, наразі узгоджені комерційні перетікання між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) становлять 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Але цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у пікові години. Залучення імпорту може суттєво покращити ситуацію.

В грудні 2022 президент заявляв про постачання електроенергії з Європи обсягом близько 2 ГВт для проходження зими, оцінивши необхідний обсяг коштів у $800 млн.

Водночас на сайті європейської енергосистеми ENTSO-Eнаразі відображається інформація тільки про фізичні перетікання електроенергії з українською енергосистемою, тоді як інформація про імпорт відсутня, а експорт зупинився одразу після першого масованого російського ракетного обстрілу енергоінфраструктури 10 жовтня 2022 року.



Переглядів: 1100
Поширень: 0

Останні новини