Будівельний бум після війни: коли він буде і за чий рахунок?

Більше 40 млн квадратних метрів житла зруйновано через війну, яку розпочала росія. В пошкоджених оселях мешкає 2,5 мільйони українців.  Як та коли будуть відновлювати це житло, скільки це коштуватиме, та що робити із будівельними залишками?

Плани відбудови України після війни

В липні минулого року Україна презентувала свій план відновлення на спеціальнійконференції в Лугано. Він розрахований на десять років, охоплює 15 різних сфер, що включають 850 проектів. Для втілення його в життя потрібно щонайменше 750 млрд доларів.

Майже третину суми планують витратити на модернізацію та відновлення житла та інфраструктури регіонів. За деякими оцінками, в Україні більше 40 млн квадратних метрів житла зруйновано або пошкоджено настільки, що воно не підлягає реконструкції без капітального ремонту.

Будинок у Бородянці. 5.02.2022 Фото: АР

Довгоочікуване завершення війни може відкрити для України вікно можливостей, долучити до модернізації і відновлення світових експертів. Повоєнне будівництво буде спрямоване не тільки на фізичну відбудову об’єктів, а на переобладнання будинків, підвищення їхньої енергоефективності, оскільки близько 80% житлового фонду України збудовано ще в радянські часи. Деякі міста доведеться відбудовувати практично з нуля.

Перед тим як почати повноцінну відбудову Україна намагається усіляко мінімізувати  збитки. Наразі йдеться про релокацію бізнесів, житло для тимчасово переміщених осіб, та підтримку економіки.

Багатоповерхівка в Дніпрі. Фото: ДСНС

Важливим також ж фіксація та документування наслідків збройної агресії. Це необхідно для притягнення росії до відповідальності, а іншого боку – для збору даних, щоб випрацювати плани для відбудови.  Централізоване документування наслідків руйнувань  проводиться через — через застосунок "Дія".  У додатку будь-хто може подати інформацію про заподіяну шкоду, зокрема, про знищене житло, мародерство тощо.

Де брати кошти?

Для фінансування будівництва в Україні планують залучати всі можливі джерела.  Влада створила для цього низку фондів. Насамперед, Україна сподівається, що  допоможуть країни-партнери і міжнародні інституції — Світовий банк, МВФ, ЄБРР,  Європейський інвестиційний банк. Крім того, частину витрат на відновлення планують покрити коштом арештованих російських активів.

Харків. Фото: ОП

«Практика показує, що на рівні окремих міст є горизонтальні зв’язки з містами-побратимами і на них будуються певні партнерства. Закордонна спільнота готова нам в цьому сенсі допомагати і вже допомагає», - розповів директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець в ефірі «Українського радіо». Робота над відновленням окремих будинків уже відбувається, у невеликих масштабах.

На конференції в Лугано патронувати відновлення українських регіонів та міст зголосилися такі країни:

Італія – Рівне; Німеччина – Чернігів; Канада – Суми; США та Туреччина – Харків; Чехія, Фінляндія та Швеція – Луганськ; Бельгія – Миколаїв; Швеція та Нідерланди – Херсон; Швейцарія – Одеса; Норвегія – Кіровоградщина; Латвія – Запоріжжя; Польща та Італія – Донецьк.

Будівельний бум

За оптимістичними прогнозами, Україна може відбудувати зруйноване житло за один рік.  До початку війни в Україні нараховували близько 300 тисяч будівельників. Іван Перегінець прогнозує, що незабаром ця цифра значно збільшиться. Будуть потрібні пів мільйона будівельників, проєктувальників, прорабів та інших фахівців.

Експерт вважає, що для будівництва Україні вистачить власних будівельних матеріалів. Із Європи, на його думку, запозичуватимуть технологічні рішення щодо скла: "Можливо, доведеться відновлювати експортне постачання скла, бо в нас Лисичанськ, на жаль, буде пошкоджений. Але у відсоткову відношенні більше 70 % матеріалів та обладнання ми можемо виробляти в Україні".

Важливим також є питання будівельних залишків, велика кількість яких утворилася під час війни. Спершу їх потрібно буде дослідити та провести якісне сортування, а далі  розпочинати переробку. Фахівці вважають, що будівельні залишки придатні для виробництва різного виду будівельної продукції. Йдеться, насамперед, підсипки під дороги. Виготовлений матеріал буде відносно недорогим та якісним. Також сміття може бути застосоване для створення бетону низької марки.

Не дивлячись на те, що різні країни, свого часу переживали складний етап післявоєнного відновлення, цей процес скрізь мав свої особливості. Унікальним буде і шлях України.



Переглядів: 1997
Поширень: 4

Останні новини