Як швидко та ефективно вилікувати нежить у дитини

Нежить (риніт) — це одне з найпоширеніших захворювань, що супроводжується запаленням слизової оболонки носа. Багато батьків, що стикаються із цією проблемою, не знають, як вилікувати нежить у дитини

Причини появи симптому

Зазвичай ця хвороба в дітей продовжується від десяти днів до двох тижнів і може супроводжуватися різними симптомами, такими, як головний біль, набряки, закладеність носа, втома та слабкість.

Найбільш поширені причини появи нежитю1:

інфекційна: рино-, адено- чи коронавіруси; переохолодження; стрес; зниження імунного захисту; незбалансоване харчування; потрапляння в ніс стороннього тіла. 

Також частою причиною появи нежитю є алергічна реакція. 

Найбільш небезпечний нежить у малюків віком до року. Причина цього — вертикальне положення носової порожнини та вузькі носові проходи. Нежить у малюків призводить до порушення функції дихання та сну.

Якщо не лікувати нежить у дітей, можливо виникнення ускладнень2:

бронхіоліти (у малюків у віці до півроку); трахеїт; гайморит; бронхіт; хронічний отит; гострий синусит.

Важливо почати лікування нежитю за появи перших симптомів: набряків, сопель, закладеного носа.

Як правильно лікувати нежить у дитини

Терапія риніту спрямована на усунення причин хвороби та симптомів. Якщо в малюка з’явився нежить, насамперед треба звернутися до лікаря. Він призначить медикаментозну терапію, яка може включати:

антигістамінні; судинозвужувальні; противірусні; протизапальні ліки.

Наразі існує велика кількість якісних препаратів для дітей у різних фармакологічних формах: пігулках, таблетках, краплях, сиропах. Які саме ліки вибрати, порадить лікар дитини.

Щоб полегшити стан малюка, треба забезпечити комфортний мікроклімат у приміщенні, де він перебуває. Провітрюйте кімнату щодня, забезпечте температуру від 18 до 22 градусів та вологість повітря 60%.

Щоб позбутися слизу з носа і полегшити дихання малюка, треба промивати носові проходи сольовими розчинами. Також можна використовувати краплі проти нежитю. Обирати треба препарати на рослинних екстрактах, що не шкодять здоров’ю малюка та не спричиняють алергії3.

Якщо дитина не скаржиться на втому та слабкість і не має високої температури, не треба обмежувати прогулянки на свіжому повітрі. Нежить не є перешкодою до активності малюка.

Вчасно розпочате лікування може запобігти розвитку ускладнень і швидко полегшить стан дитини.

Список литературы:

    Huck W., Reed B.D., Nielsen R.W., et al. Cefaclor vs amoxicillin in the treatment of acute, recurrent, and chronic sinusitis // Arch. Fam. Med.— 1993.— Vol.2. —P. 497-503. IMS Canada. Canadian diseases and treatment index 1996 // Plymouth (MA): IMS America.—1996. Johnson P.A., Rodriguez H.P., Wazen J.J., et al. Ciprofloxacin versus cefuroxime axetil in the treatment of acute bacterial sinusitis. Sinusitis Infection Study Group //J. OtolaryngoL.—1999.—Vol.28.—P. 3-12.

Переглядів: 19397
Поширень: 23

Останні новини