До програми "Муніципальне житло" у Вінниці внесли ключові зміни

Сьогодні, 27 січня, на черговій сесії Вінницької міської ради ухвалили зміни до Програми “Муніципальне житло Вінницької міської територіальної громади”. 

єОселя

Аби зосередити увагу майбутніх учасників Програми на можливості отримати державні кошти для придбання житла, Програму доповнено словами «(в тому числі за програмою єОселя)», про це розповів директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов.

єОселя – це нова програма доступного кредитування житла з фіксованою ставкою 3% річних, ініційована Президентом України. Взяти участь можуть військовослужбовці за контрактом, медики, освітяни та науково-педагогічні працівники. Заявку оформлюють у додатку «Дія».

Упередили можливість «комерційного заробітку» на Програмі

Однією із ключових змін стала заборона продавати житло, придбане за Програмою, протягом трьох років. Це зроблено для того, аби учасники не могли зловживати Програмою, перепродаючи квартири за ринковою ціною.

Нагадаємо, що Програма діє вже 13 років поспіль. Завдяки її реалізації житло отримують працівники бюджетних установ та організацій, які постійно проживають у Вінниці та потребують поліпшення житлових умов. За весь період дії Програми поліпшили свої житлові умови1034 вінницькі родини, з яких 860 сімей  – учасники Програми.

У Вінниці будують  вже 12-тий об’єкт за Програмою, наразі триває зведення будинку по вулиці 600-річчя.  Квартири продають за ціною, нижчою за ринкову, а якість будівництва – висока.

Хто може взяти участь у Програмі

Учасниками Програми можуть бути різні категорії громадян. Зокрема, учасники бойових дій, люди з обмеженими фізичними можливостями, освітяни та медики, молоді або багатодітні сім’ї тощо.

Найбільша квота в новому об’єкті будівництва буде надаватися саме учасникам бойових дій за весь період протистояння російській агресії, з 2014 року. Йдеться про 34 майбутніх квартири. 

В Програмі уточнено відповідну категорію учасників – «учасники бойових дій в російсько-українській війні», додав Максим Мартьянов.

Друга велика квота – 27 квартир для внутрішньо переміщених осіб. Максим Мартьянов акцентував на тому, що Вінницька МТГ зацікавлена, аби економіка швидше розвивалася та нарощувала потужності. Саме тому є намір дати можливість поліпшення житлових умов людям з числа ВПО.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив на тому, що за сприяння міської ради, учасники Програми можуть отримувати і довгострокові пільгові кредити на поліпшення житлових умов.

«Людей, бажаючих взяти участь у цій Програмі достатньо багато. Лише по минулому будинку три претенденти були на одну квартиру. Якщо протягом трьох років людина є учасником цієї Програми, потім вона має право своє майно перепродати. Бо об’єктивно є люди, які чесно працюють, а є, на жаль, “ділки”. Тому ми вносимо зміни до Програми. Також включаємо додаткову категорію - учасників російсько-української війни і збільшуємо цю квоту, якщо говорити про цей будинок – то мова йде про 34 квартири. Також збільшуємо квоту по внутрішньо переміщеним особам. І відповідно, ті категорії громадян, які працюють в різних сферах бюджетних закладів - вони теж в Програмі цій. І важливо, що саме на цьому етапі є державна програма, ініційована Президентом - “єОселя”, де за 3% при підтримці державних коштів можна придбати відповідне житло. Ми також орієнтуємося на цю програму, щоб більше категорій громадян могли скористатися нею з урахуванням їх фінансових можливостей», - сказав Сергій Моргунов.



Переглядів: 1371
Поширень: 0

Останні новини